Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:01:45

Перші українські кіборги. У бібліотеці ім. М. Коцюбинського вшанували героїв Крут

30.01.2020   07:44Агенцiя

Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут у бібліотеці ім. М. Коцюбинського пройшла лекція відомих чернігівських науковців, співробітників Інституту національної пам'яті, Сергія Бутка та Сергія Горобця. Говорили про подвиг захисників України та про розвінчання міфів, якими «обріс» бій під Крутами.

Чи можна вважати трагедією успішний оборонний бій, який мав для України важливі стратегічні наслідки? Історик Сергій Бутко переконаний, що ні. «Один з міфів про Крути, який міцно засів у свідомості багатьох наших громадян, – те, що під Крутами відбулася різанина дітей. Насправді це був успішний бій, армія Муравйова понесла значні втрати. Це 300 чоловік убитими і до 1300 поранених. У той час як наші втрати – 250 людей, разом з пораненими і полоненими. Убитих – 70 – 100 чоловік». – розповідає Сергій Бутко.

Оборонці Крут затримали російські війська на чотири дні. Це дало можливість організувати відступ із Києва, а також дало змогу уряду УНР підписати Брестський мирний договір та заручитися підтримкою Німеччини у війні протии більшовиків. Тож перша українсько-російська війна завершилася перемогою України. І велика заслуга в цьому – саме оборонців Крут.
Український письменник Євген Маланюк зазначив, що в Крутах народився новий українець. Недарма тепер оборонців Крут по аналогії із захисниками Донецького аеропорту називають «першими кіборгами».

Сили в бою під Крутами дійсно були нерівні. Кількатисячній арміїі Муравйова протистояли протистояли чотири сотні Першої Української юнацької (юнкерської) школи ім. Б. Хмельницького (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та перша сотня (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина. Близько тридцяти учнів та студентів потрапили в полон до більшовиків і були розстріляні. Уже в березні 1918 їх перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві. Це поклало початок міфу про те, що під Крутами армії більшовиків протистояли лише недосвідчені діти та студенти.

«Говорячи про бій під Крутами часто забувають, що цьому передував ще цілий ряд боїв, які розпочалися 19 січня боями у Макошиному, – розповідає Сергій Горобець. – Також був заколот робітників-росіян у майстернях Конотопа та героїчна триденна оборона нашими військами Бахмача».

Бій під Крутами – це бій за майбутнє, і Україна стала можливою саме завдяки армії – наголошують історики.

Участь у заході до Дня пам'яті героїв Крут взяли учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та Чернігівського  професійного ліцею залізничного транспорту.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини