Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:17:50

У Чернігові відкрився міжнародний АРТ-проєкт, присвячений мистецтву Параджанова. ВІДЕО

10.01.2020   11:18Агенцiя

У Чернігівському музеї відкрилася виставка міжнародного АРТ-проєкту "Лицарі українського романтичного світосприйняття М. Коцюбинський і С. Параджанов", приурочена до дня народження відомого українського та вірменського кінорежисера.

"Сергій Параджанов зробив дуже багато для української культури - нашого кіномистецтва. Його видатний фільм за твором Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків" був визнаний багатьма критиками за кордоном, у 39 країнах за кілька років він отримав 28 нагород. Водночас радянська система помстилася режисеру за цей фільм, побачивши в ньому український націоналізм, і засудила його до 5 років позбавлення волі", - розповів на відкритті виставки директор літературно-меморіального музею-заповідника М. М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський.

Його заступник з наукової роботи Наталія Коцюбинська акцентувала на тому, що поєднало і зв’язало невидимими нитками двох геніальних людей - Коцюбинського і Параджанова. На її думку, це - розуміння глибинної філософії українського народу, яку письменник і режисер кожен свого часу відчули у Карпатах.

З вітальним словом до присутніх звернулись також заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, організатор ART-проєкту голова Вірменського товариства культурних зв’язків "АОКС-Україна" Олена Оганесян та керівник вірменської громади Чернігівщини Самвел Мовсесян.

Оганесян розповіла про виставку й подарувала музею кілька книжок. Одна з них - поезії Василя Стуса, винесені з місця ув’язнення поета українцем та вірменином.

За словами Оганесян, виставку, присвячену Параджанову, за 15 років побачили жителі 78 міст України, Чернігів став 79-м. В експозиції представлені особисті речі Параджанова і його родини та дуже багато фотографій.

У межах відкриття виставки відбулося засідання кіноклубу Parajanov-ART за фрагментами відеофільму Романа Балаяна "Ніч в музеї Параджанова".

Сергій Параджанов народився 9 січня 1924 р. в Тбілісі (Грузія), а помер 20 липня 1990 в Єревані (Вірменія). В історію кінематографа увійшов як український та вірменський кінорежисер. В 1990 році йому посмертно присвоїли звання народного артиста УРСР, а в 1991-му - Державну премію України ім. Т. Шевченка (теж посмертно).

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2852440-u-cernigovi-vidkrivsa-miznarodnij-artproekt-prisvacenij-mistectvu-paradzanova.html

Відео  Телеканал «Дитинець».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини