Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:01:49

До ювілею Григорія Галагана вийшов блок марок із серії "Меценати України"

11.10.2019   13:37Агенцiя

З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження видатного громадського діяча, мецената, уродженця Чернігівщини Григорія Ґалаґана 10 жовтня, в обласному художньому музеї, що носить його ім’я, урочисто погасили поштовий блок марок із серії «Меценати України».

За словами директора філії Чернігівського акціонерного товариства «Укрпошта» Олени Дорошенко, випущено одну тисячу тематичних поштових блоків та 300 конвертів. Один блок складається з трьох марок вартістю 10 гривень. Тож сьогодні усі бажаючі мають змогу придбати у відділеннях поштового зв’язку марку та конверт з поштовим штемпелем, який існує тільки один день.

Видатний український державний та громадський діяч, меценат та патріот, представник відомого козацько-старшинського роду Григорій Галаган народився в селі Сокиринці на Чернігівщині. У 1850-х роках виступив як активний прихильник повного скасування кріпацтва, взявши участь у підготовці реформи зі скасування кріпацтва на Лівобережжі України. Пізніше він працював над розбудовою земського самоуправління, освіти.

Григорій Галаган став головним меценатом українського національно-культурного руху. Був особисто знайомий і листувався з Шевченком, Максимовичем, Кулішем, Антоновичем. Був одниміз засновників бібліотеки, яка нині відома як Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого.
Особисто підтримував діячів української культури, зокрема художників-українців, які навчалися в Римі, створивши на основі їхніх картин свою славнозвісну мистецьку колекцію, що стала основою Чернігівського художнього музею та інших музеїв України.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.