Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:23:42

У бібліотеці Короленка відбувся перегляд фільму "Таємниця"

03.10.2019   09:51Агенцiя

У читальній залі бібліотеки відбувся перегляд фільму "Таємниця", знятого за п'єсою чернігівського літератора, драматурга, лауреата міжнародної літературної премії ім. М. Гоголя "Тріумф" Анатолія Покришня "Беатріче Коцюбинського".

Фільм створений на базі громадської організації "Творча ініціатива "Teatrummundi". Режисером стрічки виступив Євгеній Сидоренко, режисер-постановник Чернігівського Молодіжного театру.

Продюсер та виконавець головної ролі Михайла Коцюбинського – актор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка Микола Бичук. Молоду Олександру Аплаксіну на екрані відтворила акторка ЧОАУМДТ ім. Т. Шевченка Анна Владович.

Прем'єра фільму, який став призером конкурсу проектів "Креативне місто", відбулася в травні 2019 року.

Символічно, що перегляд фільму про Михайла Коцюбинського був включений до списку заходів, присвячених Всеукраїнському дню бібліотек, адже сам письменник та його дружина Віра Устимівна були одними з членів правління нашої бібліотеки, яка на той час називалася Громадською. Показ фільму також був приурочений до ювілею письменника – 155-річчя від дня народження.
 
Охопивши останній період життя і творчості Михайла Коцюбинського, стрічка розкриває невідомі широкому загалу сторінки його приватного життя, зокрема романтичне почуття до молодої співробітниці статистичного бюро Чернігівського земства Олександри Аплаксіної. Письменник зазначав, що ця миловидна дівчина – людина якогось іншого виміру, яка йому дуже імпонує. Вона стала його Музою, провідницею найпотаємніших мрій та сподівань.
 
Анатолій Покришень у своєму виступі відзначив, що чим більше він занурювався в першоджерела та усі вихиляси історії письменника, тим більше закохувався у справу, яку робить. Одного разу він навіть побачив, чи уві сні, чи наяву, самих Коцюбинського та Аплаксіну, які попрохали відтворити їхню історію та запевнили літератора в його власних силах.
 
Автор вважає, що актори зіграли дуже гарно, точно зрозуміли тонкощі характерів героїв.
 
Згадав Анатолій Покришень і про бібліотекарів, які допомагали йому відшукувати першоджерела.
 
Письменник розповів, що в задумі у нього ще є плани створити щось подібне і про Леоніда Глібова, і про Тараса Шевченка.
 
Микола Бичук зауважив, що в якийсь момент виникла потреба розповісти молоді про Коцюбинського – справжню дивовижну людину, а не канонізованого школою класика української літератури.
 
Спочатку була ідея створити виставу за п'єсою "Беатріче Коцюбинського", але згодом вирішили, що для популяризації життя й творчості справжнього європейського письменника відзняти фільм буде більш доцільно, адже його можна використовувати не тільки для домашнього перегляду, а й на шкільних уроках.
 
Виконавець головної ролі розповів, що 4 жовтня фільм буде представлений на фестивалі у Львові. Також творці стрічки намагаються домовитися з телеканалом UA:Культура про показ фільму по всій Україні.
 
Так само, як автору під час роботи допомагали освічені бібліотекарі, актори знайшли підтримку в Чернігівському музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, яким опікується родина письменника. Так, головний герой обов'язково з'являється в кадрі в краватці та капелюсі – незмінних атрибутах Михайла Михайловича. Творча група навіть зробила копію ціпка Коцюбинського, що трансформувався у своєрідний табурет.
 
Над фільмом працювали 2 роки. Зйомки велися в історичних місцях Чернігова та музеї М. Коцюбинського, деякі фрагменти були відзняті у Сосницькому літературно-меморіальному музеї О. Довженка. Бюджет був дуже обмежений – всього лише 30 тис. грн, тому творчу групу дуже тішила підтримка музеїв і театрів міста.
 
На заході була представлена книжкова виставка, підготована працівниками відділу краєзнавства, "Аристократ духа", де були вміщені власне твори Михайла Коцюбинського, спогади про нього, біографічні дослідження та епістолярна спадщина. Перлиною виставки стало видання "Листи до Олександри Аплаксіної".
 
Найбільш чуттєвим епізодом фільму, який розтопить навіть кам'яні серця, стала остання сцена з прощальним листом Михайла Михайловича до Шурочки. На екрані миготіли спогади всіх щасливих моментів, пережитих разом, а за кадром чувся текст останнього листа, в якому Коцюбинський прощається зі своєю коханою жінкою та дякує за всі прекрасні миті, що вона подарувала йому.
 
Фільм "Таємниця" не залишив байдужими поціновувачів прекрасного, які були присутні на заході.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини