Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:48:52

У бібліотеці Короленка підготували виставку "Цінні та рідкісні видання з фондів ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка"

30.09.2019   09:13Агенцiя

До Всеукраїнського дня бібліотек у відділі наукової інформації та бібліографії Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка було розгорнуто унікальну виставку «Цінні та рідкісні видання з фондів Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка».

На виставці були представлені видання української художньої літератури другої половини ХІХ – початку ХХ ст. із зібрання бібліотеки.

Виставка мала на меті ознайомити відвідувачів головної книгозбірні області з частиною унікальних видань фонду рідкісних книг, популяризувати знання про книгу, пропагувати культурні цінності, розкрити роль книги в духовній сфері людського життя.

Серед найстаріших книг виставки: перший український історичний роман «Чорна рада» Пантелеймона Куліша (видання 1857 року) та «Сочинения в стихах и прозе Григорія Савича Сковороди» (видання 1861 року). Виявляється, Сковорода мав каліграфічний почерк, помилуватися яким можна на третій сторінці збірника, де видавець передрукував вірш, написаний власноручно письменником.
На виставці була представлена книга засновника нової української літератури Івана Котляревського «Енеїда» 1890 року видання. Книжка невеликого формату, надрукована спеціально для серії «Дешева бібліотека», щоб незаможні люди теж змогли її придбати.

Особливістю виставки була колекція «Кобзарів» Тараса Григоровича Шевченка (1894-го, 1899-го, 1908-го, 1911-го років видання). Серед них «Малий Кобзарь для дітей». Як і вся дитяча література, він ілюстрований гарними малюнками, щоб дітям було цікаво читати.

Привертала до себе увагу збірка творів (переважно гуморесок) «Сцены и рассказыизмалорусского народного быта» Петра Раєвського (1899). У книзі багато малюнків художника М. М. Ярового.

У книзі легендарного байкаря Леоніда Глібова «Твори» (1904) зібрано всі твори українською мовою, які він написав за своє життя.

Також на виставці були представлені книги таких класиків української літератури, як Іван Франко, Марко Вовчок, Леся Українка, Євген Гребінка, Іван Карпенко-Карий та ін.

Експоновані на виставці матеріали зацікавили як фахівців різних гуманітарних галузей науки, так і учнів, студентів та всіх небайдужих до історії української літератури.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.