Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:45:51

Оновлена експозиція Чернігівського історичного музею розповідає про 20-30-і роки ХХ століття

20.12.2018   09:42Агенцiя

У Чернігівському обласному історичному музеї імені Василя Тарновського відкрилася експозиція «Чернігівщина 1920-х–1930-х рр.», присвячена одній із найтрагічніших сторінок історії Чернігово-Сіверського краю та України загалом.

Над її створенням кілька місяців працювали співробітники Відділу науково-експедиційної роботи Тетяна Журавльова, Світлана Сергєєва і Олександр Бондар під керівництвом заступника директора музею Людмили Линюк.

Експозиція розповідає про жорстокі методи встановлення радянської влади, репресії проти інтелігенції, церковнослужителів наприкінці 20-х років, трагедію колективізації, Голодомор 1932-1933 років, репресії 1937-1938 років.

Усі артефакти, світлини, предмети представлені у фондах музею. Два дзвони, які наприкінці 1920-х були зняті з церков, направлені на переплавку, але потім вилучені і збережені у запасниках музейними працівниками. А від третього дзвону в експозиції представлений лише уламок: вірогідно, «старанні активісти» радянської влади скинули його з дзвіниці і він розбився. Поруч – матеріали про громади УАПЦ, що в 1921 році виникли в Чернігові, а в наступні роки – в інших регіонах Чернігівщини. Привертає увагу світлина Євгена Тичини – священика Української автокефальної православної церкви в Ніжині, брата поета Павла Тичини.

Деякі нові рідкісні експонати музейники отримали з архіву СБУ та Державного архіву Чернігівської області.

В експозиції представлений повстанський рух 1919 – середини 1920-х років: фото учасників підпілля і повстанських загонів, Івана Васильчикова (отамана Галаки), його вбивці Гончарова, окремих представників ЧК і цілих чекістських загонів, що полювали на Галаку, протоколи допитів, зразки зброї. І тут же – матеріали про комбіди і розділ про голод 1921-1923 років.

Тему колективізації (створення колгоспів і «наступ на куркуля») суміщено з матеріалами селянських повстань того часу: протокол допиту керівника одного з найбільших повстань на Чернігівщині Якима Рябченка, зразок селянської зброї (французька гвинтівка «Лебель»), вирок «трійки» одному з учасників загону Леонтію Жолдаку та його фото, яке він надіслав рідним із заслання.

Поруч із експозицією, що присвячена Голодомору 1932-1933 років (зокрема фото Миколи Боканя із Батурина) знаходимо унікальні матеріали розділу про «Торгсин»: фото крамниць, їхніх співробітників і приймальників цінностей, зразки товарних ордерів і розрахункових книжок.

Період репресій і терору 1937-1938 років представлений у вигляді інтер’єру кімнати слідчого і матеріалів однієї з кримінальних справ. Окремий стенд займають матеріали масових поховань жертв репресій того часу, виявлені в 1989 році на околиці Чернігова в урочищі Халявинське.

Завершує експозицію мапа адміністративно-територіальних змін, що відбувалися на Чернігівщині у 1919-1939 роках.

Збір інформації, монтаж стендів тривав майже рік. Приміщення, де розташована експозиція, реконструювали – встановили нові модулі та змінили оформлення


Підготував: Сергій Горобець

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини