Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:56:28

"Калета": андріївські вечорниці в обласному філармонійному центрі

15.12.2018   17:38Агенцiя

Вечорницями на Андрія порадував своїх шанувальників Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру. 13 грудня колектив представив свою програму "Калета", якою фактично відкрив в обласному центрі цикл новорічно-різдвяних святкових заходів.

Музично-театралізоване дійство “Калета” - це відтворення глибинних традицій і обрядів українського народу. У прадавні часи, коли наші предки поклонялися Сонцю, господині у святковий вечір на Андрія пекли білу хлібину — “калету” як символ Сонця. Кожний елемент молодечого дійства мав особливе значення: Андрія-Калету, що ходив в цей день по землі і міг визначити долю, молодь, зібравшись на вечорниці, причаровувала танцями, піснями, ритуалами. Дівчата гадали на судженого, а хлопці приглядалися до дівчат.

Глядачі фактично змогли стати учасниками дійства, адже артистки Академічного народного хору зустрічали їх вже в холі обласного філармонійного центру — і не з порожніми руками, а так, як годиться гарним господиням.

А згодом у залі центру відбувся концерт, в якому артисти змогли відтворити атмосферу традиційних народних гулянь: як то воно - “на вечорницях гуляти, Андрія справляти, на дівочу долю ворожити, щоб у дівках не сидіти”. Прозвучали українські жартівливі пісні, глядачі змогли побачити запальні народні танці у постановці Віктора Войникова. За словами режисера-постановника дійства — художнього керівника та головного диригента Академічного народного хору, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, у дійстві використаний народний сюжет. «Ми обіграли народні сценки – як дівчата обирали судженого, як носили воду в роті і виливали її в тісто для калети… Основний атрибут цього дійства – пісні, танці, магічний хоровод».

Гості вечорниць ніби повернулися у минуле, аби відчути красу і поезію давніх звичаїв. Та й ще просто під час дійства змогли пригоститися святковими смаколиками!

Вечорниці на Андрія у виконанні Академічного народного хору – це свято, яке артисти подарували своїм глядачам. Це диво, можливе тільки в Андріївську ніч.


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.