Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:51:32

Презентовано унікальний проект в царині збереження нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини - аудіо-альбом "Душа Сіверщина"

04.10.2018   08:00Агенцiя

Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм презентував свій перший аудіо-альбом «Душа Сіверщина».

Компакт-диск є результатом копіткої роботи вокального гурту ансамблю. Протягом останніх років його учасники на чолі зі своїм керівником, заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Вовком здійснювали чисельні фольклорні експедиції селами та хуторами Чернігівщини, записували, вивчали та, врешті, відтворили старовинну пісенну традицію Чернігово-Сіверського краю у своєму професійному виконанні.

На презентацію диску, що відбулася в Чернігівському обласному художньому музеї ім. Г.Галагана, завітало чимало шанувальників народної пісні. Серед них: провідні фольклористи області та столиці, музейники, бібліотекарі, народні майстри, художники, громадські діячі та, навіть, туристи з-за кордону.

Привітати колектив з визначною мистецькою подією, приїхав з Києва відомий фольклорист, доктор мистецтвознавства, професор Михайло Хай, який також взяв участь в концерті, виконавши на бандурі та кобзі унікальні зразки кобзарсько-лірницьких пісень.

Коментуючи подію, науковець відмітив не лише високий професіоналізм Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди», але й публіку, що прийшла на презентаційний концерт. - Це було неймовірно!, - сказав пан Михайло. - Ущерть заповнена зала гриміла оплесками після кожного твору надзвичайно глибоко й професійно скомпонованої і виконаної програми... Таке враження, що то були не звичайні глядачі, а знавці-професіонали...
Відомий мистецтвознавець також висловив своє задоволення, що його мрія про впровадження у філармонійних ансамблях методики науково-виконавської реконструкції, “замість остогидлої банальної “шароварщини”, у Чернигові здійснилася.

- Навіть "Маруся-Богуславка" під народну бандуру та лірницькі "Страсті Христові" і жартівлива "Біда" були вислухані з великою увагою і пієтетом... Дякую сівер'янам за фантастичну атмосферу свята фольклору і краси, прекрасну виставку автентичних традиційних строїв і вишивки...

Своє захоплення побаченим і почутим професор Михайло Хай резюмував натхненними словами: - Не можна перемогти народ, який навіть під час жорстокої і підступної гібридної війни спроможний так дбати про зміцнення і відтворення глибинного духу билинно-гусельних, сакральних кобзарсько-лірницьких, календарно- й родинно-обрядових та історичних цінностей своїх... Саме тому, що з нами Бог і Мудрість народна - ми здолаємо усіх ворогів - зовнішніх і внутрішніх. "Сіверські клейноди" - запорука цьому…

Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» є не тільки хранителем пісенної творчості Чернігівщини, а й має унікальну колекцію автентичних костюмів Чернігово-Сіверського краю ХІХ – початку ХХ ст. З кращими з них, чернігівці мали змогу познайомитись під час концерту на спеціально влаштованій виставці.

Щирі, гучні оплески поціновувачів народної пісні по завершенню презентаційного концерту, додали наснаги колективу на подальшу працю по відродженню і збереженню нематеріальної культурної спадщини. Звертаючись до публіки та своїх колег по колективу “Сіверські клейноди”, заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк подякував вокальному гурту за витримку та особливе ставлення до фольклору. - Вітаю ще з однією перемогою!, - зазначив керівник. - Глядачам бажаю завжди нових вражень після кожної зустрічі з “Сіверськими Клейнодами!»

Підсумовуючи сказане, він запевнив присутніх, що фольклорні експедиції Чернігівщиною триватимуть і надалі. Сергій Вовк розповів, що на даному етапі вже підготовлено до запису нову частину аудіо збірки «Душа Сіверщини».
Користуючись нагодою, Сергій Миколайович запросив шанувальників гурту на наступний концерт за участю солістки Національної філармонії України, лауреата Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Тетяни Школьної та інструментальної групи академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди», який відбудеться 27 жовтня у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.


Надія Заваліна, заступник керівника-художнього академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди»

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини