Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:29:27

У Чернігівському художньому музеї відкрили персональну виставку Андрія Мордовця

29.08.2018   15:35Агенцiя

Виставка присвячена 100-річчю від дня народження митця та Дню Незалежності України. Музей висловлює подяку доньці художника Тетяні Андріївні Мордовець за надані для експонування роботи.

Є особистості, позначені особливою місією на землі. Вони мають непересічні знання, фаховий рівень, уміння висловлювати важливу думку, вести за собою інших. Саме до таких людей належить заслужений художник України, лауреат премії імені М.М.Коцюбинського Андрій Микитович Мордовець.

Щоб зрозуміти роль Мордовця на теренах українського мистецтва і культури, слід перегорнути сторінки його життєвого і творчого шляху. Народився художник у 1918 році в селянській родині на мальовничій Сумщині, в селі Куличка. Місцевість славилася збереженням народних традицій, працездатними, доброзичливими людьми. Андрій Микитович згадував: «У нашій родині дотримувалися християнських звичаїв, співали українські пісні, шанували народні обряди. Українська культура, повага до наших предків сповнювали оточення, у якому я ріс. Мати завжди прикрашала оселю квітами, вишивками, розписаним посудом, умілаприщепитицікавість до прекрасного».

Навчався майбутній художник в Харківському художньому інституті, але закінчити не зміг, тому що почалась війна з Фінляндією. Після закінчення Другої світової війни Андрій Микитович вступив до Ленінградського інститу живопису, скульптури і архітектури. Після закінчення інституту художник працював в Ленінграді у студії при Військовій академії кораблебудування. Згодом переїхав до Чернігова, якому присвятив велику кількість творів – «Старий Чернігів», «У Ялівщині», «Повінь на Кордівці». Художник багато мандрував Кримом, Карпатами, Чернігівщиною і під час подорожей не полишав пензлика та фарб – «Осінь у Седневі», «Десна біля Мезина», «Синевирська Поляна», «Початок весни в Олешні». Створював портрети – «Жінка», «Хлопчик», «Лірник».

1962 рік в житті Андрія Микитовича ознаменований вступом до Спілки художників, а в 1985 році він стає одним із ініціаторів створення Чернігівської обласної організації національної спілки художників України. У 1993 році Андрій Мордовець отримав премію ім. М.М.Коцюбинського, у 2003 роцізвання заслужений художник України.

У 2006 році Андрій Микитович трагічно загинув. Представлена виставка творів Андрія Микитовича Мордовця шана митцю високого фахового рівня, для якого рідна земля та доля волелюбного українського народу були джерелом натхнення, яке з роками набувало особливого сенсу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини