Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:52:45

Провели акцію "У рідному краї серце співає – одна Україна і двох не буває"

28.08.2018   09:57Агенцiя

У Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка провели акцію, присвячену 27-й річниці Незалежності України – "У рідному краї серце співає – одна Україна і двох не буває".

Розпочалося свято чудовими піснями про Україну, які виконала Софія Копачова, лауреат Новгород-Сіверського районного конкурсу "Золота зіронька".

Ведуча заходу, завідувач відділу документів із гуманітарних наук Валентина Куценко, привітала всіх присутніх з Днем Незалежності: "Шлях державотворення України був довгим і тернистим. Саме внутрішній розлад 100 років тому став причиною втрати державності. І тому головні висновки минулого століття варто знати сьогодні. Ми маємо бути сильними, мужніми, єдиними, адже давно відомо, що мужність творить переможців, єдність творить непереможених. Україна – це національна родина, іншої в нас немає. І буде вона такою, якою ми її зробимо".

З вітальним словом до гостей свята звернулася директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Вона щиро привітала присутніх з Днем Незалежності України, побажала всім любові, добробуту, мирного неба над головою. Також Інна Михайлівна зазначила: "За роки незалежності вдалося багато чого зробити для громади у сфері покращення бібліотечного обслуговування. В обласній бібліотеці створені й успішно функціонують електронний каталог, низка баз даних. Оновлений бібліотечний сайт стає більш комфортним для користування нашими читачами. Свою роботу бібліотекарі висвітлюють через численні блоги, сторінки у соцмережах. Створюється електронна бібліотека. Оцифровується фонд рідкісних і цінних видань. У тісній співпраці з авторами, редакціями створюється електронна бібліотека сучасних видань".

Завдяки партнерським стосункам бібліотеки з Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області на заході працював куточок правової інформації, де всі охочі мали змогу отримати соціально-правову допомогу. Долучилася до привітань з Днем Незалежності й начальник управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного управління юстиції у Чернігівській області Людмила Кузьмина.

Після привітань розпочалося захопливе знайомство з книгою. Адже саме книга має ті три великі сили – знання, розуміння, настрій, – які навчають, спонукають, мотивують. Кожний відділ ОУНБ ім. В. Г. Короленка цікаво і креативно представив свої книжкові виставки.

Працівники відділу краєзнавства підготували книжкову експозицію "Індекс людської свободи: і книги бувають в'язнями". Головний меседж виставки – ознайомити чернігівців з поняттям "спецфонд у бібліотеці" та книгами, що протягом тривалого часу були "в'язнями" радянських "спецхранов".

Зацікавленій публіці представлені видання, автори яких були репресовані в 1930–1950-х рр., дисиденти 1970–1980-х рр., емігрантська література тощо. Бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова прокоментувала експозицію й особливу увагу звернула на книги Івана Бовкуна "Солдати другого фронту", Петра Шелеста "Україна наша радянська", Юрія Шереха "Всеволод Ганцов", які безпосередньо пов'язані з історією та культурою Чернігівщини. Всі ці видання і ще багато інших "підлягали вилученню з бібліотек громадського користування" і тільки у 90-х рр. ХХ ст. змогли повернутись у відкриті фонди аби стати доступними широкому загалу читачів.

Головний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Наталія Утиро прокоментувала книжкову виставку "Україна на шляху незалежності і суверенітету".

Відділ документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук представив книжкову експозицію "Незабуті реформи в Україні (1991 – 2018)", де вміщено добірку літератури найбільш вагомих досягнень незалежної України в техніці, науці, економіці та сільському господарстві. Огляд виставки здійснила головний бібліотекар Людмила Бердак.

Відділ документів іноземними мовами та центр "Вікно в Америку" не лише підготували виставку, а й залучили глядачів до участі в лотереї "Спробуй удачу – виграй книгу!", де розіграли 3 книги. Крім того, завідувач відділу Вікторія Кашнікова розповіла про міжнародну співпрацю та досягнення, які вплинули не тільки на розвиток відділу документів іноземними мовами та центру "Вікно в Америку", але й безпосередньо на бібліотеку.

Нотну виставку-інсталяцію "Пісня – то душа народу" підготував відділ мистецтв. Цікаво представила інсталяцію Катерина Скрипка, провідний бібліотекар відділу: "Українці без пісні, як квіти без бджіл. Коли сумують – співають, коли радіють – співають ще голосніше. В інсталяції присутня валіза, в якій знаходиться програвач для платівок. Ця апаратура добросовісно відслужила понад 30 років, допомагала багатьом студентам і викладачам, але зараз замінена більш сучасними технологіями і займає почесне місце в музейній експозиції відділу. Валіза в цьому випадку символізує наше минуле: ми не завжди беремо його з собою; ми його закриваємо, відкладаємо, але ніколи не забуваємо. З іншого боку викладки розташувалися сучасні ноти, пісні, створені вже новими українськими авторами – нашим майбутнім".

Головний бібліограф відділу наукової інформації і бібліографії Оксана Плаунова провела бібліографічний огляд літератури "Герої України на захисті Вітчизни". Гостям заходу були представлені книги про сучасних воїнів, які захищають кордони Україну.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини