Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:45:13

Ніжинська «Народна криниця» відмовилася виступати у Російському культурному центрі у Празі

07.11.2017   08:11Агенцiя

Ансамбль «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури та мистецтв імені М.Заньковецької потрапив у таку халепу вперше: відгукнувшись на запрошення виступити в університеті міста Прага, колектив неочікувано опинився біля Російського культурного центру, де, як виявилося, і мав відбутися їхній концерт.

Побачивши вивіску установи під російським прапором, ніжинці розвернулися і поїхали додому. Як могла статися така підміна? Кому потрібен такий обман? І чому в інформаційному просторі гуляє дезінформація, що ніжинський колектив погодився виступати в Російському культурному центрі? Про це йшлося на прес-конференції у прес-центрі «Чиста політика», куди 6 листопада 2017 року завітали герої подій – керівник ансамблю «Народна криниця» Ольга Синиця, її помічники Руслан Синиця та Максим Остапко, а також директор Ніжинського коледжу культури та мистецтв імені М. Заньковецької Володимир Дорохін. Офіційну позицію влади представляв директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Олександр Левочко.

Як пояснили журналістам учасники поїздки Ольга Синиця, Руслан Синиця та Максим Остапко, колектив був запрошений до участі у фестивальних заходах у місті Прага творчим об’єднанням «Галицька муза», місто Львів, керівник Микола Шевчук. Колектив зацікавився запрошенням, оскільки ціна за поїздку була дещо нижчою ніж зазвичай, було цікаво взяти участь у святкових заходах і продемонструвати українське мистецтво чеським глядачам.

Колективу було повідомлено, що основний виступ відбудеться в університеті міста Прага, проживання передбачалося у тризірковому готелі міста. Однак цей план так і не був реалізований. 29 жовтня, напередодні виступу ніби-то в університеті, колектив був завезений за 50 кілометрів від Праги і поселений у неналежних умовах з неналежним харчуванням, що не відповідало договору про тризірковий готель у Празі. До того ж там не було Інтернету, і колектив не міг дізнатися про рекламу і оголошення щодо їхнього виступу саме у Російському науково-культурному центрі. При цьому водіям автобусів, що обслуговували колектив, просто надійшли смс-ки з адресою, на яку вони мали привезти артистів наступного дня, ввівши цю адресу в навігатор. Час концерту також був змінений з 14-ї години на 18-ту. Дізнатися про підставу артисти змогли вже під стінами Російського культурного центру. Побачивши російський прапор над будівлею, Ольга Синиця вийшла з автобуса і прочитала вивіску на приміщенні. Переконавшись, що це Російський культурний центр, колектив прийняв рішення одразу – не виступати. Позиція керівників ансамблю і артистів принципова: у ситуації війни з РФ ніяких концертів для агресора бути не може.

Директор коледжу Володимир Дорохін також повідомив, що запрошення від «Галицької музи» було ретельно вивчене, чітко спланована програма виступу. Адже у запрошенні зазначалося, що 30 жовтня 2017 року о 14 годині відбудеться концертний виступ фольклорного гурту перед чеськими глядачами. Організатори запевнили, що основний виступ буде саме в університеті. З огляду на це, як зауважив Володимир Дорохін, підбиралася молодіжна програма, і було цікаво виступити в освітянському закладі. І ситуація, яка сталася потім, була спланована, вважає директор коледжу. Він висловив вдячність керівникам і колективу «Народної криниці» за патріотичну позицію і принципове рішення, яке вони прийняли у таких надзвичайних умовах.

Подякував колективу за позицію і адекватні дії у непередбачуваній ситуації і директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Олександр Левочко. Він високо оцінив професіоналізм колективу та його патріотичну позицію. І зазначив, що близько 40 колективів щороку гастролюють у 15-17 країнах світу від Чернігівщини. І подібна ситуація сталася вперше. Аби убезпечитися від подібного у майбутнього, департамент реагуватиме відповідно. Будуть направлені звернення з вимогою пояснень до творчого об’єднання «Галицька муза» на чолі з Миколою Шевчуком, можливі звернення до правоохоронних органів. Оскільки порушені умови угоди, у тому числі і в частині нанесення моральної шкоди.

Віра Лобановська


Довідково:
Молодіжний фольклорний ансамбль «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури та мистецтв імені М. Заньковецької – лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, неодноразовий призер різноманітних фестивалів і творчих конкурсів. Створений у 1981 році подружжям Івана та Ольги Синиць, які є його незмінними керівниками. Творчу пісенну школу цього колективу пройшло безліч талановитих молодих співаків, які зараз працюють у відомих хорах Чернігівщини та України. Колектив багато гастролює, побував у Німеччині, Болгарії, Польщі, Білорусії, країнах Прибалтики, до війни з Росією побував у Петербурзі, на Кубані, пропагуючи українську культуру та унікальні українські пісні. Хор спеціалізується на автентичному співі, українському фольклорі, який збирає по Чернігівщині та інших областях України, здійснюючи творчий пошук. Ансамбль «Народна криниця» неодноразово виступав перед воїнами АТО на Сході України та мешканцями Донецької та Луганської областей.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.