Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:25:30

Гетьманська столиця: зберегти історичні об’єкти національного значення — пріоритет влади і громадськості

22.06.2017   09:12

Майже 35 тисяч відвідувачів, понад дві тисячі екскурсій лише за півроку. Мова йде про Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині. Заповідник є об’єктом державної власності і перебуває у сфері відання Міністерства культури України. Національним заклад є з 2007 року.

Загалом місто Батурин можна назвати суцільною історичною пам’яткою з унікальними безцінними спорудами. Однак, їх належне утримання не можливе без урегулювання юридичних колізій.

Доля об’єктів хвилює не тільки керівництво заповідника, а й області. Адже зберегти цей історичний комплекс, який є і сучасним туристичним, — в інтересах усієї Чернігівщини.

20 червня, питання щодо оформлення в державну власність об’єктів «Гетьманської столиці», зокрема архітектурних елементів Цитаделі Батуринської фортеці, та взяття на баланс заповідника обговорили під час робочого візиту до Батурина Міністра культури України Євгена Нищука.

До наради долучилися заступник Міністра Тамара Мазур, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко, представники профільних управлінь та відомств, керівництво заповідника тощо.

Першочергово учасники заходу вшанували пам’ять жертв Батуринської трагедії 1708 року та оглянули заповідник.

Під час наради у палаці К. Розумовського генеральний директор «Гетьманської столиці» Наталія Реброва не тільки окреслила існуючі проблемні питання, а й запропонувала алгоритм подальшої роботи щодо об’єктів Цитаделі Батуринської фортеці. Всі витрати — за рахунок закладу. Важливо зробити все заплановане до кінця липня 2017-го. У такому разі кошти на їх утримання будуть враховані у державному бюджеті на наступний рік.

— Беззаперечно Батурин можна назвати візитівкою Чернігівської області. Наразі необхідно робити спільні виважені кроки щодо збереження його пам’яток. Відновлення деяких ще не закінчено, а деякі вже потребують ремонту. Необхідно залучити всі можливі джерела фінансування, — наголосив Євген Нищук.

У свою чергу Сергій Сергієнко зазначив:
— Ми намагаємося зберегти цей унікальний комплекс. Через відсутність коштів немає можливості закінчити всі реставраційні роботи. Проте, найголовніше завдання — юридичне оформлення фактично існуючих об’єктів.

Ще одне нагальне питання — проведення ремонтно-реставраційних робіт тераси палацу К. Розумовського. Як варіант вирішення проблеми Тамара Мазур запропонувала замовити експертизу Державної служби з надзвичайних ситуацій. За наявності висновку щодо аварійності заклад зможе отримати кошти з державного резерву і провести необхідні роботи до кінця року.

Цікавою пропозицією для завершення відновлення національного комплексу було включення «Гетьманської столиці» до державних інвестиційних проектів.

Також обговорили питання механізму нарахування заробітної плати працівникам закладу.

Варто зазначити, що національний заповідник заробляє найбільше коштів серед музейних закладів області. Цьогоріч від платних послуг на спеціальний рахунок заповідника надійшло 734 тисячі гривень.


Довідково:

До складу Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» входять 58 об'єктів культурної спадщини, п’ять із яких — національного значення. Площа охоронних зон становить 52 га. Дві пам’ятки розташовані за межами міста. За 8 км від Батурина біля села Пальчики Бахмацького району знаходиться могила видатного бджоляра Петра Прокоповича, а за 11 км від Батурина у селі Вербівка — Батуринський Миколо-Крупицький монастир. До охоронних зон закладу належить і територія заміської резиденції гетьмана Івана Мазепи на Гончарівці.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини