Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:03:35

До 80-х роковин Великого терору: виставка у Держархіві області

20.05.2017   11:03Агенцiя

1937-1938 роки — доба Великого терору в історії СРСР. Під час масових політичних репресій ставилися «планові завдання» щодо виявлення та покарання так званих ворогів народу. Ув’язнених катували, вироки до розстрілу виконувалися негайно.

Щоб виконати й перевиконати встановлені плани, органи НКВС заарештовували й передавали на розгляд спеціально утворених «оперативних трійок» справи людей різних професій та походження.
Так, жертвами стали ті, хто воював у підрозділах Симона Петлюри, Української галицької армії та гетьмана Павла Скоропадського, були розкуркулені, народилися у дворянській родині або ж чиї батьки були священиками. Ще одна категорія жертв — представники дореволюційної інтелігенції з університетською освітою, які негативно ставилися до нової влади та критикували її.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій та 80-х роковин Великого терору відсьогодні у Державному архіві Чернігівської області експонується фотодокументальна виставка «Великий терор: документи свідчать», на якій представлені матеріали, що довгий час були засекречені.

Частина презентованих першоджерел вже відомі науковцям, краєзнавцям та співробітникам музеїв. Зокрема архівно-слідчі справи Степана Баран-Бутовича та Павла Федоренка. Більшу частину експозиції широкому загалу представлено вперше. Це архівно-слідчі справи громадян Чернігівщини: Тимофія Трегубова, Івана Титаренка, Олени Вронської, Йосипа Верховинця-Костева, Віктора Кринського та Болеслава Катковського. Всі вони стали жертвами тоталітарного режиму і реабілітовані в роки вже незалежної України. Загалом на зберіганні в Держархіві перебуває 12436 архівно-слідчих справ.

Усі, хто цікавиться історією України, протягом місяця можуть оглянути цю виставку. Відвідувачі матимуть змогу ознайомитися з долями постраждалих людей через призму документів: різних постанов, ордерів на проведення обшуку, анкет арештованих, протоколів допитів тощо. До уваги представлені й особисте листування, щоденники, нотатки статей тощо.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини