Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:56:21

Козелецький музей історії ткацтва Чернігівщини може опинитися на вулиці

27.02.2017   08:31

23 лютого більшістю голосів депутатів Чернігівської обласної ради пам'ятку архітектури ХІХ століття, Вознесенську церкву, в якій розміщується Козелецький музей історії ткацтва Чернігівщини, передали в довгострокове безоплатне користування громаді Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП).

Питання на розгляд сесії вніс Департамент культури Чернігівської обласної державної адміністрації, реагуючи на неодноразові звернення Чернігівської єпархії УПЦ КП до органів влади з проханням про передачу їй даної церкви. Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч особисто наполіг на розгляді даного питання. Керівник обласного виконавчого органу попросив депутатів врахувати позицію профільного Міністерства культури України, яке не заперечувало проти передачі пам’ятки архітектури.

Вознесенську церкву у Козельці звели у 1866-1874 роках. Вона є рідкісним прикладом традиційного для Лівобережної України XVII-XVIII століть хрестового п'ятибанного храму. Хоча за даними Державного реєстру нерухомих пам`яток України Вознесенська церква не значиться ні в категорії пам`яток національного, ні в категорії пам`яток місцевого значення, а лише має тичасовий охоронний статус за старими, ще радянськими, списками.

1988 року у приміщенні церкви розмістили Музей історії ткацтва Чернігівщини. Вперше для відвідувачів його відкрили у 1992 році. З 1995 року музей функціонує як самостійний, безпосередньо підпорядкований відділу культури і туризму Козелецької районної державної адміністрації. В експозиції музейного закладу донедавна були представлені традиційні строї, ткацькі верстати, знаряддя праці для обробки льону, кролевецькі рушники, вироби з кераміки, соломи та дерева, настільники, рядна, скатертини, зразки полотна, а також експонувались тимчасові виставки виробів "народних умільців".

Куди саме після передачі церкви перемістять музей, поки невідомо. Чернігівські науковці всерйоз занепокоєні тим, що унікальні зразки ткацтва гості міста можуть більше не побачити.

- Згідно закону та рішення облради музей має бути перенесений у інше приміщення. Зрештою, храм будувався, щоби бути храмом, а не музеєм старожитностей – при всій повазі до музеїв і до старожитностей... Я знаю, що у Козельці є кілька варіантів приміщень для перенесення без втрати якості – було би бажання. Але досі такого бажання у декого не було, і причина була не в любові до старожитностей чи піклуванні про музей, а саме в тому, щоби не допустити богослужінь громади Київського Патріархату... Щодо власне музею, то на початку богослужінь (у травні минулого року) у працівників музею ставлення було насторожено-негативне. Але за ці місяці наш священик знайшов з ними порозуміння і тепер є співпраця, - прокоментував ситуацію керуючий Чернігівською епархією УПЦ КМ Євстратій (Зоря).

Станом на сьогодні в Чернігові залишилися три музеї в культових спорудах в складі НІАЗ "Чернігів Стародавній", в Новгороді-Сіверському музей "Слово о полку Ігоревім" знаходиться на території Спасо-Преображенського монастиря, а в Коропі історико-археологічний музей перебуває в будівлі колишньої Феодосіївської церкви. Відтак, виходячи з тенденцій, лишається лише гадати, якому з музеїв наступному скажуть збирати валізи на виїзд...


http://prostir.museum/ua/post/38856
 

Останні новини Чернігівщини

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».