Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:52:16

У рамках Всеукраїнського тижня права відновив свою роботу кіноклуб "Кіно в Домі"

12.12.2016   13:24Агенцiя

8 грудня в Освітньому домі прав людини в Чернігові відновив свою роботу кіноклуб "Кіно в Домі", створений рік тому для учнів та вчителів количівської школи.

У рамках Всеукраїнського тижня права та XIII Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який проходить зараз у Чернігові, учні 9-11 класів зібралися для перегляду фестивальних стрічок.

Спеціально для модерування показу до Дому приїхала Надія Самардак - координатор Фестивалю Docudays UA в Чернігові та член громадської організації "Mart", яка обговорила зі школярами питання прав людини та прав дитини; які права є абсолютними, які - обмежуваними і чому. Серед ідей щодо прав, які не можуть бути обмеженими були і дуже креативні, до цієї категорії учасники пропонували віднести "право на їжу"!!!, "право на освіту", "право на свободу слова". Посиденьки з чаєм та смаколиками були дуже затишними та спонукали до цікавої бесіди.

Першою стрічкою показу став короткий фільм "Кроулі: кожному ковбою потрібен свій кінь", німецького режисера Анре Гьорманна. Після перегляду, обговорення клубу зосередилося на правах дитини, про те, як важливо, щоби батьки прислуховувалися та поважали прагнення дитини та, при цьому, піклувалися про її безпеку, школярі також поміркували про те, чи імпонує їм стиль життя техаського хлопчика - героя фільму, - думки розділилися. Проте знов прозвучала креативна ідея, щодо прав дітей "право на коня"! Які кадри були постановочними, а які - реальними - це те, що також було важливо обговорити, бо, як сказала модератор показу Надія Самардак: "Документальне кіно треба вміти дивитися".

Стрічка "Загублені" Світлани Шимко (Франція, Україна) - наступна стрічка перегляду, була дуже не проста, бо не мала жодного слова, тільки відеоряд та побутові звуки. Аудиторія була надзвичайно уважна, бо сприйняття фільму без слів не легке, проте інтригує, що саме хотів показати автор. Атмосферне та метафоричне кіно про речі, загублені в аеропорту; по них не повертаються господарі через незнання, невіру, що речі можна повернути, тож через деякий час ці цінні речі розбирають/знищують, тощо. Що ще в нашому житті може втрачатися та дійсно втрачається через незнання, невіру, недовіру? - на це питання Надії не одразу, проте всеж відповіли учасники кіноклубу.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.