Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 06:48:19

У Чернігові презентували арт-проект "Оскар і Рожева Пані"

31.10.2016   09:57Агенцiя

30 жовтня у Чернігові актриса Ірма Вітовська та режисер Ростислав Держипільський презентували благодійний арт-проект «Оскар і Рожева Пані» за мотивами роману класика сучасної світової літератури Еріка-Еммануеля Шмітта.

Як зазначив під час прес-конференції Ростислав Держипільський, вистава «Оскар і Рожева Пані» - це можливість привернути увагу до проблеми паліативної допомоги невиліковно хворим дітям. «Це вже третій всеукраїнський тур театру з цим арт-проектом. За півроку вистав нами зібрано понад 800 тисяч коштів, які були передані або благодійним фондам або відділенням паліативної допомоги у містах», - розповів режисер.

На думку Ірми Вітовської тема паліативної допомоги практично закрита для пересічних громадян. Вона розповіла, що коли тільки почала занурюватися у проблему в 2011 році, то не уявляла наскільки є жаливою ситуація в Україні з паліативною допомогою, особливо дітям. Згідно офіційних даних щороку в Україні паліативної допомоги потребують більше 17 тисяч невиліковно хворих дітей.

Вистава «Оскар та Рожева Пані» - це не лише творчий проект, це суспільна акція, яка розповідає глядачам про проблеми паліативної допомоги тяжко хворим дітям.

 «Участь дітей у виставі – це була моя умова. І Ростислав підтримав її. Вистава «Оскар і Рожева пані» зустрічається у постановках багатьох театрів, але це або моновистава або ролі виконують дорослі актори. А ми ставили на меті поставити реальний спектакль: дитина проживає свої останні десять днів. Це провокативно, це цинічно, холодно. Але це діє. Театр має «пробивати» глядача. Після вистави глядачі виходять інші. І ми дуже щасливі що до нас приєднується все більше людей: духовенство, політики, представники бізнесу. Наприклад, народний депутат Сергій Березенко почав дуже сильно опікуватися проблемою паліативної допомоги», - сказала Ірма Вітовська.

І додала, що вистава «Оскар і Рожева Пані» - це приклад, як театр може бути інструментом соціального спливу на суспільство. Постановка «б’є» по чотирьох цілях: інформаційна – розповідає про проблеми та необхідність паліативної допомоги дітям, благодійна – кошти, зібрані під час вистави, передаються на потреби хворих дітей, соціальна та мистецька.

Виконавець ролі Оскара, 10-річний актор, Марко Киричук розповів: «Коли я виходжу на сцену в цьому образі, я розумію, що граю для тих дітей, які зараз не можуть прийти до театру, які прикуті до ліжка і не можуть поворухнутися. Їм дуже важко.  Репетиції, що були в нас до одинадцятої ночі, - це ніщо в порівнянні з їхнім болем. Це найменше, що я можу для них зробити».

На думку психолога Чернігівського онкологічного диспансеру Олександра Фіалковського така ініціатива є дуже гарною і корисною для громади. «Только зрелое общество приходит к решению таких проблем. Так как они не дают никаких дивидентов», - зазначив він.

Начальник управління здоров’я міської ради Владислав Кухар зазначив: «Найгірше, що в Україні на сьогодні немає законодавчої бази саме у питанні надання паліативної допомоги дітям. У Чернігові та області людьми, які почали працювати вирішенням цієї проблеми, стали народний депутат Сергій Березенко та міський голова Владислав Атрошенко. Вони фактично стали комунікаторами між владою і громадою в реалізації цього напрямку».
Бригада паліативної амбулаторної допомоги у Чернігові вже фактично створена: персонал пройшов навчання та готовий до роботи.

Ірма Вітовська наголосила: «Дуже важливо змінити відношення до смерті у суспільстві. Слово хоспіс викликає у пересічного громадянина шок і він не хоче про це говорити. Я колись сказала, що смерть це сакральне явище і буде в кожного з нас. І жити треба сьогодні і зараз на повну. А якщо хтось перебуває перед виходом з нашого життя, то давайте зробимо так, щоб це життя запам’яталося яскравим, а не болем».

Гроші, зібрані під час вистави, будуть передані благодійному фонду імені Вадима Нестерчука для допомоги 9 невиліковно хворим дітям у Чернігові.

Нагадаємо, що "Оскар і Рожева Пані" - це тринадцять щемливих листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога. У своїх посланнях приречений малюк благає Всевишнього про милосердя, про радість хоча би в останні дні життя, про гармонію та любов у цілому світі. Посередником поміж Богом та людьми для Оскара стає дивовижна жінка. Колись вона виступала на цирковій арені у ролі боксера, тепер – сестра милосердя. Це і є Рожева Пані. Чуйна та духовна людина. Монологи Оскара, адресовані Богу, та діалоги Оскара з Рожевою Пані складають внутрішній сюжет емоційної та катарсисної книги Еріка-Емануеля Шмітта, яку сам автор визначив як роман.

"Чернігівський монітор"

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.