Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:04:01

Відбулось відкриття виставки Василя Лопати

26.08.2016   11:27Агенцiя

22 серпня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулось відкриття виставки «Митець національної ідеї», присвяченої 25-й річниці Незалежності України та 75-річчю від дня народження народного художника України Василя Лопати.

З нагоди свята під час відкриття виставки відомий чернігівський художник-графік, член Національної спілки художників України Василь Леоненко подарував музею екслібрис Василя Лопати, а також свої естампи та каталоги виставок.

В українському мистецтві II половини ХХ століття значного поширення набуває національна тематика. Вагомий внесок у її розробку належить нашому земляку, народному художнику України, лауреату Національної премії імені Тараса Шевченка Василю Івановичу Лопаті.

Він народився 29 квітня 1941 року у селі Нова Басань Бобровицького району на Чернігівщині. Мистецьку освіту отримав у Київському державному художньому інституті (майстерня Василя Касіяна), після закінчення якого у 1970 році продовжив навчання у творчих майстернях Академії мистецтв СРСР під керівництвом Михайла Дерегуса. Працює переважно в галузі ілюстраційної та станкової графіки.
Його багатогранна творчість присвячена осмисленню вітчизняної історії та духовності народу від прадавніх часів до сьогодення.

Експонуються виконані ще під час студентства чорно-білі ілюстрації до народних дум «Плач невільників» та «Козак Голота» (1969 – 1970), кольорові естампи до українських дум «Івась Удовиченко, Коновченко» та «Про трьох братів самарських» (1972), героїко-романтичні сюжети до «Слова о полку Ігоревім» (1984).

У 1970-х–1980-х роках митець працює над великими циклами ілюстрацій до класичної української літератури, а також сучасних письменників. Серед експонованих – композиції до творів Лесі Українки, Івана Франка, Павла Тичини, Бориса Олійника, Ярослава Шпорти тощо.

Особливе місце в творчості Василя Лопати посідає ілюстрування «Кобзаря» Тараса Шевченка. Гравюри до поезій «Гамалія» (1976), «Невольник» (1987), «Причинна» (1990), «Сон» (1986 –1991) вирізняються власним розумінням літературного першоджерела та складністю художньо-образної мови.

Звертається митець і до творчості Миколи Гоголя. У 1998 році він виконав цикл великоформатних ліногравюр до повісті «Тарас Бульба». У сюжетах «Козацька Покрова» та «Зустріч» – реальне та уявне, дійсне та метафізичне присутні одночасно.
Окрім ілюстрацій, виставка репрезентує станкову графіку автора. Це пейзажі, присвячені Києву та Львову: «Львів XVI століття» (1973), «Видубицький монастир» (1980), батьківській землі: «Село Козари» (1984), «Чернігівщина. Седнів» (1985). Численні образи видатних історичних діячів української культури: Антонія Печерського, Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Миколи Гоголя – в сучасному баченні художника.

На початку 1990-х років йому випала доля взяти участь у створенні грошової одиниці незалежної України – гривні. Він виконав багато портретів видатних діячів нашої історії, архітектурних пейзажів, орнаментів, з яких представлений «Луцький замок. Ескіз зворотнього боку гривні» (1991).

У 2000-х роках художник опановує новий щабель творчості – станковий живопис. Працює над сюжетами ліричних пейзажів «Тиша», «Смеркання» (2005), «Останній промінь» (2007) тощо. У композиціях із християнською символікою «Моління про чашу», «Таємна вечеря» (2003 – 2004) намагається зрозуміти вічні істини, що мають неперехідний сенс.

Експоновані твори Василя Лопати є своєрідною художньою моделлю українського світу, в якій поєднано традиції вітчизняного реалістичного мистецтва ХХ століття, національне спрямування, сучасна авторська стильова манера.

Виставка стала можливою завдяки щедрому дарунку – більше ста п’ятидесяти гравюр і живописних творів, що надійшли до музею в 2012 році від автора і його дружини Регіни.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.