Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:31:24

Творча зустріч "Мистецтво творення краси"

22.08.2016   07:41Агенцiя

18 серпня в Мистецькій вітальні ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка пройшла творча зустріч «Мистецтво творення краси» з чернігівським різьбярем, заслуженим майстром народної творчості України Миколою Паньком до 65-річчя від дня народження.

Микола Леонідович народився 6 серпня 1951 року в селі Роїще на Чернігівщині. З деревом любив працювати прадід митця: робив ложки, прядки, видовбував човни. Перші спроби творення з дерева майбутнього різьбяра відносяться ще до шкільних років. Пізніше пан Микола вивчав чернігівське народне різьблення по дереву, читав фахову літературу, ознайомився з творами різьбярів у музейних зібраннях Києва, Чернігова, Сум.

У царині народно-декоративного мистецтва Микола Панько вже більше 30 років. З 1980 року розпочинається його активна виставкова діяльність. За роки наполегливої творчої праці митець виготовив більше 600 робіт. Багато з них поповнили фонди провідних музеїв України, збагатили приватні колекції Швеції, Італії, Росії, Канади, США, Франції. Близько 350 виробів було прийнято на вічне збереження в музеї світу.

Пан Микола проілюстрував розповідь про свій творчий шлях виробами, які є яскравим прикладом його  таланту та працелюбності. Митець зі смаком оздоблює речі традиційними чернігівськими орнаментами, добре відчуває форму предмета і чудово знає властивості матеріалу.
Творчий доробок Миколи Панька різноманітний: дерев’яні тарелі, полички, шкатулки, предмети домашнього вжитку. Та це і не дивно, бо як сказав сам митець: «Я весь час працюю. У мене в голові завжди сидять якісь цікаві ідеї, що рвуться на зовні та хочуть стати виробами. І я не можу їм в цьому відмовити.»

Фантазія народного майстра невичерпна. Він знаходить все нові й нові варіанти традиційного українського орнаменту, поєднуючи його з тонким відчуттям пропорції, ритму та дивовижної гармонії. Серед нового, що вніс Микола Леонідович у мистецтво різьблення по дереву, варто назвати шрифтові написи, розроблені на основі традиційних виїмчастих елементів різьблення.

Теплі слова привітання висловила митцю чернігівська майстриня виробів зі шкіри Олександра Дідович: «У Ваших роботах відчуваються народні традиції, глибоке коріння українського народу. Я впевнена, що на питання «Хто був вашим першим вчителем?» Ви завжди відповідаєте – мої предки, народ. Низький уклін за Вашу творчість, бо відтворення української культури – це найважливіше, що зараз треба робити.»

Творчої наснаги, довголіття та невичерпної енергії побажала талановитому різьбяру Оксана Колесник, заступник директора Чернігівської районної ЦБС. Бібліотекарка розповіла про першу зустріч з Миколою Леонідовичем та подякувала йому за багаторічну плідну співпрацю.

Пан Микола продемонстрував альбом-дайджест з ґрунтовним аналізом його творчості, який підготувала дідусю онука Олександра як подарунок до 65-річчя.

Микола Леонідович Панько не зупиняється на досягнутому, шукаючи нові форми та збагачуючи українські традиції. Митець активно пропагує народну художню творчість, традиції Чернігово-Сіверського краю і любов до рідної землі.

Творча зустріч пройшла в невимушеній та дружній атмосфері.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.