Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:18:05

У пам'ять Олександру Кониському відкрили меморіал

18.08.2016   13:54

18 серпня у Ніжены на вулиці Московській, у сквері, що поблизу дитячого майданчика, відбулось урочисте відкриття пам'ятного знаку Олександру Кониському.

До речі, на засіданні виконавчого комітету було запропоновано назвати сквер ім'ям Кониського, де встановили меморіал.

На місці встановленого пам'ятного знаку стояло Ніжинське повітове училище, у якому в 1844-1849 рр. навчався О. Кониський.
 
Нагадаємо, що Олександр Кониський - видатний український письменник, наш земляк, перекладач, видавець, лексикограф, громадський діяч ліберального напряму.
 
Це надзвичайно різностороння та талановита особистість, родом із Ніжинщини. Його дитинство пройшло в Ніжині, про яке він часто тепло згадував у своїх спогадах.Він є автором слів “Молитви за Україну”, перекладу “Щоденника” Т. Г. Шевченка.
 
У різних містах України існують вулиці на честь Олександра Кониського, тож Ніжину вже давно потрібно було увіковічнити свого видатного земляка.
 
На заході були присутні міський голова Анатолій Лінник, викладач НДУ Євген Луняк, директор краєзнавчого музею Геннадій Дудченко, відомий ніжинський краєзнавець та настоятель Всіхсвятської церкви Олександр Морозов, ведучі та учасники урочистої програми, активні ніжинці, які прийшли подивитись на вшанування відомого діяча.
 
На початку заходу ведучий програми сказав кілька теплих слів про Олександра Кониського, пролунав державний гімн України.
Почесне право відкриття пам'ятного знаку надали міському голові Анатолію Ліннику та професору Ніжинського державного університету Євгену Луняку.
 
“Сьогодні ми вшановуємо пам'ять нашого земляка, великого українця Олександра Яковича Кониського, і,мабуть, дуже багато важливих слів можна сказати тут, у цьому місці зараз.
 
Хочу сказати вступне слово про Память. Є така легенда про палімпсести. Тисячу років тому книги друкувалися не на друкувальних верстатах, а писалися вручну на пергаменті. Ці книги інколи створювалися десятиліттями. Вони коштували дуже дорого, і щоб якось зекономити, монахи середньовічних європейських монастирів хитрували, брали якісь старі книги, які не дуже, з їхньої точки зору, були цінні, стирали з них текст і наносили новий. Але інколи траплялися чудеса: новий текст злущувався, стирався, а крізь нього проступав отой перший текст, який був нанесений.
 
Історія нашого міста, нашого народу - це такий суцільний палімпсест, із якого час від часу різноманітні хитруни намагаються витравити цілі сторінки та розділи. Таке бувало в нашій історії неодноразово.
 
У XIX столітті витравлювалася память про героїчну козацьку епоху, щоб перетворити українців на малих німих рабів, без батьків та минулого. У XX столітті викреслювалась історія про тих великих українців, які стояли на сторожі памяті народної. І до цих людей, чиє ім'я було заборонене та вирване з історії України та міста, належить Олександр Кониський.
 
Цей пам'ятний знак, який ми сьогодні з вами поставили, хотіли затерти, але він все-одно проявляється. Це частина нашого минулого, що робить нас такими, які ми є”,- розповів директор краєзнавчого музею Геннадій Дудченко.
 
Наприкінці заходу були урочисто покладені квіти до пам'ятного знаку та була виконана пісня “Боже великий, єдиний” (“ Молитва за Україну”, що написав Олександр Кониський) ніжинськими талантами.



http://www.mynizhyn.com/news/misto-i-region/5265-u-pamjat-oleksandru-koniskomu-na-moskovskii-vidkrili-memorial.html 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини