Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:44:42

Довгі руки розібрали пам'ятку національного значення

30.07.2016   13:43

Як щойно повідомив голова Менського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, письменник, етнолог, викладач Київського університету імені М.Драгоманова Микола Ткач, у селі Городище Менського району розібрано пам'ятку національного значення - дерев'яну церкву 1763 року.

Зроблено це нібито для перевезення її у музей під відкритим небом у Пирогово. Але, як повідомив Микола Ткач, там нічого про це не знають.

Ініціатором руйнування церкви начебто є багатий чоловік Довгий - чи то нардеп, чи його батько.

Церква була збудована у 1763 році, церква соснова. У 1888 році вона була капітально відремонтована, тоді ж було добудовано південний і північний рукави.

За типом плану церква тризрубна, триверха, складається з чотирикутного бабинця, восьмигранної центральної дільниці та шестигранного вівтаря і належить до поширеного на Лівобережжі типу пам'яток. Про дерев'яний тризубоподібний Миколаївський храм був знятий документальний фільм телеканалу «Глас», де детально показано зовнішній та внутрішній вигляд цієї церкви.

Церква пов'язана з родиною видатних українців Кістяківських - там 20 років служив один із них, там є дві родові могили, на які приїздили родичі з США.

У селі діє парафія УПЦ Московського патріархату, яка служить в іншому храмі, а цей храм московська церква зберігати не хоче. Миколаївська церква розібрана і лежить у селі бездоглядно. Зібрати її можна знов, відреставрувавши!

Треба зупинити свавілля довгих і коротких руйначів національної пам'яті - унікальний храм має служити людям там, де він збудований!

Вимагаємо негайної реакції правоохоронних органів!


Василь Чепурний, почесний голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, в.о. голови обласної організації Народного Руху

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.