Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:01:58

На Чернігівщині відкрито експозицію першого в Україні музею Кирило-Мефодіївського товариства

28.06.2016   12:21

Днями, у колишній садибі відомого українського історика Миколи Костомарова, що в селі Дідівці Прилуцького району, громадськості презентовано першу частину експозиції створюваного там музею Кирило-Мефодіївського товариства.

Кожна із п’яти тематичних кімнатах меморіального будинку особлива і відображає цікаві факти із історії села Дідівці, розповідає про життя і діяльність Миколи Костомарова, його почуття до Аліни Крагельської, а також висвітлює тогочасну соціально-політичну ситуацію і Кирило-Мефодіївське товариство.

Участь у відкритті першої черги музею взяли автор проекту музейного комплексу, відомий чернігівський художник-монументаліст Борис Дєдов, політик Микола Томенко, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Сергій Журман, народний депутат Валерій Дубіль, міський голова Прилук Ольга Попенко, представники місцевої влади та громади, інші гості.

Процес відродження меморіального будинку Миколи Костомарова був започаткований у 2008 році. Тривалий час роботи там були «заморожені» і лише нещодавно відновлені.

Завершити створення музею-садиби в Дідівцях планується до 200-річчя видатного історика в травні наступного року. Окрім меморіального будинку вченого, до складу комплексу увійдуть дерев’яна церква, криниця, флігель, пам'ятник Костомарову та його дружині, інші споруди, довкола яких розкинеться парк. Фінансують роботи з відновлення садиби меценати, доля яких пов'язана з Чернігівщиною.

Музей Кирило-Мефодіївського товариства такого масштабу в Дідівцях буде першим в Україні. На сьогодні музей-кімната, присвячена цьому братству, є лише в Київському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка.


Довідково.

Видатний історик, письменник, етнограф, громадський діяч Микола Костомаров народився у сім’ї дворянина та колишньої кріпачки 4(16) травня 1817 року. Він першим з науковців ввів елемент народу в історію, був одним із засновників Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали також Т. Шевченко і П. Куліш. Разом із ними його й заарештували. Після відбуття покарання Костомаров викладав у Петербурзькому університеті і писав твори, які не вписувалися в російську імперську історичну науку. Ім’я Костомарова на тривалий час було забуте.
У Дідівцях на Чернігівщині історик вінчався зі своєю обраницею Аліною Крагельською, весілля з якою через арешт і подальше заслання вченого відклалося на довгі 28 років. Там же він прожив і останні 10 років свого життя. Помер 19 квітня 1885 року в Петербурзі.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини