Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:58:42

Відбулося відкриття виставки робіт "Доброта в душі – світло на полотнах" Тетяни Баженової

17.06.2016   08:19Агенцiя

16 червня в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулось відкриття виставки робіт «Доброта в душі – світло на полотнах» талановитої чернігівської майстрині, заслуженого майстра народної творчості Тетяни Баженової до 80-річчя від дня народження.

Вже стало доброю традицією презентувати в Мистецькій вітальні роботи майстрів декоративно-прикладного мистецтва. В подальшому вони стають користувачами та добрими друзями бібліотеки.

Тетяна Олексіївна Баженова народилася 3 червня 1936 року в Санкт-Петербурзі. Пережила блокаду Ленінграду, про що кожного разу згадує зі сльозами на очах.

У 1961 році закінчила Казанський хіміко-технологічний інститут. Працювала завідувачем агрохімічної лабораторії, інженером з випробування ракетного палива та гальванопокриттях, на фільтрувальній станції.

До Чернігова сім’я Баженових переїхала в 1984 році.
Майстриня з дитинства захоплювалася вишивкою, макраме, мереживоплетінням. За роки творчої праці Тетяна Олексіївна створила більше 300 робіт. Працює у техніках печворку, вишивки гладдю, клаптикового шиття з використанням декоративних елементів (намистинок, бісеринок, дротиків, фурнітури). Вражає жанрове різномаїття – пейзажі, натюрморти, епізоди з дитячих казок, тематичні колажі, українські обряди, історичні сюжети – все це можна побачити на виставках мисткині.

Всі картини притягують різноманітністю матеріалів та кольорових рішень, оригінальним підходом та невичерпною фантазією. Але окрім художнього, у Тетяни Баженової є ще один талант – поетичний. До кожної своєї роботи майстриня пише короткі вірші. Вона мріє видати книгу з репродукціями своїх творів та віршами до них.
 
Загалом відбулося близько 20 персональних виставок художниці. Її роботи експонувались у столичному Міжнародному Виставковому Центрі, Будинку художника, на території Києво-Печерської Лаври, Будинку творчості (м. Санкт-Петербург), в Одесі на конкурсі «Алые паруса» та ін. Свої роботи художниця не продає – тільки дарує, і лише тим, хто не байдужий до народного мистецтва. Майстриня співпрацює з навчальними закладами міста, області, музеями, бібліотеками, громадськими організаціями та є активною учасницею міських, обласних, всеукраїнських виставок декоративно-прикладного мистецтва.

На виставці «Доброта в душі – світло на полотнах» Тетяна Баженова представила 22 роботи, виконані в клаптиковій техніці. Картини – це свого роду колажі, об’єднання тканини та любові до своєї справи. Не забуває мисткиня прикрашати роботи різноманітними дрібничками: паєтками, бісером, ґудзиками, мереживом, що додає родзинку та передає особливу атмосферу витвору.

Колекція робіт Тетяни Олексіївни багатогранна, але в бібліотеці глядачі зможуть побачити лише вишуканих жінок і відчути запах маків, ромашок, троянд з її квіткових натюрмортів.
 
Заступник директора з наукової роботи Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Лариса Генералова виконала почесну місію та вручила грамоту Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації за особистий внесок у розвиток та популяризацію декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини, активно творчу співпрацю з ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка та з нагоди ювілею.

Позитивну професійну оцінку роботам майстрині дав чернігівський мистецтвознавець, викладач кафедри туризму ЧНТУ, фотохудожник, роботи якого неодноразово експонувалися в бібліотеці, Віктор Величко. Він наголосив, що давно слідкує за творчістю Тетяни Олексіївни та відмітив самобутній талант і відчуття композиції. Адже щоб займатися клаптиковим шиттям та аплікацією, у майстра має бути неабияка фантазія та уміння поєднувати різні тканини й кольори.

Тетяна Олексіївна причарувала гостей своїм позитивом, гумором та добротою. Розповівши про цікаві моменти свого життя – десь приємні, а десь і болючі, поділилась історією початку творчого шляху. «В дитинстві, пам’ятаю, мама вишила чудову скатертину. Та коли не було нікого вдома, я повирізала звідти найгарніші квіти. Звісно, в кутку довелося постояти, але, очевидно, вже тоді проявлялось бажання до аплікації. Тому приглядайтеся до своїх дітей – в кожному з них сидить зернятко таланту!».

Працюючи над картиною, спочатку з’являється ідея, а вже потім, під час роботи, вимальовується вся картина. В кінці виступу Тетяна Баженова прочитала власний вірш «Моє життя» та подякувала всім присутнім за увагу. Але гості ще довго не відпускали майстриню, розпитуючи про техніку виготовлення картин та слухаючи її життєрадісну поезію.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини