Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 19:46:06

Вистава "Свіччине весілля" херсонського театру передбачила події на Майдані

21.03.2016   08:05Агенцiя

Черніговом продовжує крокувати фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі».

Третій день фестивального марафону прийняв Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені М.Г.Куліша, який презентував глядачеві трагедію «СВІЧЧИНЕ ВЕСІЛЛЯ».

Український побут XVI сторіччя. У тогочасному Києві діє жорстка та безглузда «заборона на світло»: у вечірній час жодного промінця із вікон домівок звичайних людей! І не дивно, що світло горить лише у княжому палаці… Проти системи постає звичайна киянка Меланка та її наречений Іван Свічка. Закохані намагаються повернути людям світло, а з ним – надію на краще майбутнє. Ця історія розповідається в п’єсі «Свіччине весілля», яка належить перу відомого українського драматурга Івана Кочерги.

Давні події, відображені у виставі, актуальні на сьогодні. Співзвуччя з сьогоденням додає п'єсі оригінальне прочитання режисера Влади Белозоренко. У виставі «Свіччине весілля» режисер показує, як з боротьби за право на світло розгорілася пожежа народного повстання. Але живий вогонь свободи і справедливості у серцях народних — вічний, незгасний, всесильний! Про це свідчать події сьогоднішнього дня.

«Цей спектакль поставила дуже молода режисерка Влада Белозоренко. І так сталось, що ми давали його напередодні розгону Майдану в 2013 році, – розповідає директор і художній керівник Херсонського театру Олександр Книга. – Вже потім ми дізнались про «золотий унітаз» і подібні речі, які були згадані в цій виставі. Мене вразило, як 24-річна дівчина могла передбачити такі події».

Олександр Книга каже, що тоді їм заборонили показувати цю постановку. «Адже вона була конкретним викликом для жителів Херсону, щоб вийти на місцевий протест», – переконаний він.

Покази «Свіччиного весілля» відновились 2014 року. Тепер Херсонський театр зіграв цю постановку на чернігівському фестивалі «Слов'янські театральні зустрічі», який триватиме до 29 березня.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини