Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:32:21

У Батурині проведено практичне зайняття історичного гуртка "Батуринський курінь"

05.03.2016   07:55

Першого весняного дня у 3 класі Батуринської ЗОШ І-ІІІ ст. (класний керівник Валентина Іванівна Якимець) було проведено практичне зайняття історичного гуртка «Батуринський курінь», організоване заступником відділу історії Гетьманства Національного заповідника «Гетьманська столиця» Мариною Герасько.

У затишній класній кімнаті зібралися учні 3-го і старших класів школи - учасники гуртка, і педагоги, небайдужі до українського традиційного рукоділля. Тема зайняття - “Український оберіг - лялька-мотанка”. Майстер-клас з виготовлення давнього оберегу провела відома народна майстриня з Бахмача Марія Василівна Ткаченко.

Виготовлення ляльки-мотанки - справа не з простих. За підказкою дорослих, діти заздалегідь ретельно підготували матеріали - клаптики тканини, нитки, тасьму, зерно пшениці, солому, монетки, тощо. Марина Герасько у доступній для дітей формі розповіла про давні традиції виготовлення сакральної ляльки, про її різновиди для будь-яких нагальних життєвих потреб. Зокрема, наголосила, що на батуринщині, зазвичай, основою ляльки-мотанки був очищений від зерна кукурудзяний качан.

Майстриня привезла з собою у подарунок велику ляльку-мотанку, яка одночасно слугувала зразком для дітей. Зі слів майстрині, це вперше в її творчому житті вона проводила майстер-клас, коли діти виготовляли ляльки покроково, безпосередньо під її керівництвом. Клас поділили на підгрупи, до кожної з яких на допомогу прийшли по 2-є старших учнів. Молодшим у кропіткій справі допомагали гуртківці заповідника - Олефіренко Дарина, Лелюх Ангеліна, Васильєва Сніжана, Нескуба Максим, Шматок Анастасія та Біліченко Євгенія.

Всередину голівки ляльки за ще дохристиянськими традиціями клали зерно, щоб у родині завжди був урожай, монети — на багатство, шпильку - від пристріту та поганих очей, в очікуванні або при бажанні поповнення в родині — майстрували ляльку-матір з немовлям, при бажанні шлюбу — парні ляльки-мотанки. Про все це діти не просто дізналися, вони виготовили такі обереги власними руками! Непомітно пролетіли кілька годин зайняття.

Ляльки-подарунки від майстрині, на щастя, на здоров’я, на гарне навчання - відтепер прикрашатимуть класну кімнату, оберігатимуть її мешканців від усякого лиха. Власноруч виготовлені ляльки діти понесли додому. Прощаючись, діти дякували Марії Василівні за тепло і майстерність її рук, бажали творчого натхнення і щиро запрошували провести інші зайняття з народної творчості.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.