Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:53:26

Клуб авторської пісні "Трамонтана" відзначив своє 5-річчя

16.12.2015   10:55Агенцiя

Минулої неділі, 13 грудня, в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського відбувся великий бардівський концерт - своє 5-річчя відзначав Чернігівський клуб авторської пісні і поезії "Трамонтана".

ривітати його зі святом прийшли численні гості - автори-виконавці, поети, палкі шанувальники бардівської творчості. В їх числі був і голова Благодійного фонду імені Софії Русової, директор фестивалю "Авторська пісня на Голубих озерах" Іван Чаус. Він вручив клубові грамоту, побажав його членам здоров'я, щастя і творчих успіхів. Квіти для клубу, з найкращими побажаннями, залишила завідувач кафедри українознавства Чернігівського державного інститут економіки і управління Людмила Зіневич.

Власними піснями вітали "Трамонтану" відомі чернігівські барди Олександр Свириденко та Дмитро Нечай, талановитий автор і друг клубу з села Марківці Бобровицього району Юрій Гусарук. З Ріпкиського району на свято завітали Тарас Тарасенко з Любеча та"людина-оркестр" Сергій Хололеєнко з Горностаївки. Експресивні вірші читав чернігівський художник і поет Володимир Кравченко.

Від імені музею М. Коцюбинського вітальні слова, приправлені власними поезіями, виголосив науковий співробітник Олександр Мельниченко. Він же забезпечив і технічний супровід святкового заходу, за що трамонтанці були дуже вдячні.

Загалом у концерті, який тривав три години, взяло участь майже 20 авторів-виконавців і поетів. Усі дарували присутнім свої кращі твори. Юрія Гусарука, який нещодавно повернувся з АТО, запросили на сцену двічі. За другим разом він заспівав пісню, написану ним під враженням війни зі щирою вірою в перемогу.

Після концерту був великий святковий торт, прикрашений гітарою і нотами. П'ять свічок на ньому задула засновник і незмінний керівник клубу, журналістка Наталія Потапчук. За час існування "Трамонтани" вона на громадських засадах організувала і провела 75 (!) творчих заходів. Більша частина з них - це презентації творчості авторів-виконавців і поетів та зустрічі з цікавими творчими людьми. Все інше - 15 виїзних концертів (у тому числі, в обласній лікарні, обласному госпіталі для ветеранів, реабілітаційному центрі для учасників АТО), 8 концертів бардів з інших міст України, Білорусі та Росії, 7 музичних пікніків (це своєрідне "ноу-хау" клубу), організовані виїзди на фестивалі. На останніх барди і поети "Трамонтани" неодноразово ставали переможцями - дипломантами і лауреатами.

Перше засідання творчого об'єднання відбулося 11 грудня 2010 року в чернігівському Арт-клубі обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв. Після того в клуб потягнулися люди різних професій і різного віку, молодь і пенсіонери. Його активними членами стали вчителька іноземної мови Лілія Іванішина (авторка гімну і емблеми клубу), програміст Руслан Швед з дружиною Ольгою, архітектор і поетеса Олена Грицюк з родиною, комп'ютерний інженер Олександр Мороз, працівник одного з підприємств Чорнобиля Олександр Дем'яновський, поетеса Ірина Кулаковська, студент Ярослав Седячко, молода мама Анна Вірясова, поет Василь Буднік та багато інших. Своїми у клубі вважають і шанувальників авторської пісні, які постійно відвідують заходи творчого об'єднання.

За 5 років існування клуб "Трамонтана" подружився з рядом культурних закладів і установ Чернігова. Його авторів і виконавців радо приймають відділ мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Короленка, Арт-клуб обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, музей-заповідник М. Коцюбинського, військово-історичний музей - відділ Історичного музею ім. В.В. Тарновського та інші. Жодного разу клубові ніде не було відмовлено у приміщенні. Так само клуб не відмовляв на їх запрошення виступити. "Трамонтана" щиро дякує за співпрацю своїм партнерам і вважає, що без їхньої безкорисливої підтримки клуб міг би й не відбутися.

Заходи клубу авторської пісні проводяться виключно у вихідні, всі вони безкоштовні. На засіданнях завжди панує невимушена, доброзичлива атмосфера, в якій творчі люди знаходять розуміння і підтримку, розкриваються і надихаються на нові пісні та вірші. У час буремного, заполітизованого й не надто радісного сьогодення клуб для багатьох став віддушиною, острівцем миру, тепла, спокою і любові. З Днем народження, "Трамонтана"!

Олеся Соловей,
шанувальниця бардівської творчості

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини