Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:47:58

Акція "Подаруй Батуринському заповіднику експонат". Підсумки ХІІ туру

25.11.2015   08:01

З року в рік фондова колекція заповідника поповнюється музейними скарбами, що ідентифікують нас як націю. Особливий акцент сьогодні на тих музейних предметах, які поповнили колекцію заповідника в ході Акції «Подаруй Батуринському заповіднику експонат» 2015 року.

Поповнення фондової збірки є одним із пріоритетних напрямків розвитку нашого закладу і, саме завдячуючи організації та проведенню Акції, ми щороку привертаємо увагу громадськості до Батурина.

Підводячи результати ХІІ туру Акції, який стартував 18 травня 2015 року, можна відмітити, що інтерес до Батурина не згасає. За період Акції Національний заповідник збагатився на 273 предмети музейного значення відповідно до тематичної спрямованості діяльності «Гетьманської столиці».

Вже декілька років поспіль заповідник співпрацює з товариством «Купола», який очолює Сергій Соколов. Завдячуючи йому відтепер в колекції закладу представлена копія факсимільного видання книги 1879 року «Права, по которымъ судится малороссійскій народъ…», 12 муляжів знаків-жетонів: «Герб Чернігова та губернії» та колекція нагрудних посадових знаків ХІХ століття.

Визначні твори мистецтва, які розкривають період Гетьманщини, поповнили фондову колекцію Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» - член Національної спілки художників України Іван Литвин подарував портрет гетьмана Івана Мазепи; член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Вітковська ( з якою заповідник співпрацює з 2008 року і роботи якої вже прикрашають фондову колекцію заповідника та неодноразово були представлені у чисельних позамузейних виставках, організованих НІКЗ «Гетьманська столиця») в дар нашому закладу передала свої роботи «Люба розмова», «Мелодії осені», «Уродилось житечко, ще й пшениченька», «Над річкою, в чистім полі, могила чорніє»; Березовий Роман передав у подарунок заповіднику роботу свого батька, члена Національної спілки художників України Василя Березового «Сивий гетьман».

Вперше в цьому році заповідник виступив співорганізатором ХІІІ пленеру «Барви Малевича», разом з Конотопським міським краєзнавчим музеєм імені О. Лазаревського, який проходив з 24 вересня по 2 жовтня, учасниками якого стали 11 художників із усіх куточків України. До фондової колекції заповідника передали свої роботи член Національної спілки художників України Ігор Василевський - картину «Воскресенська церква» та Борис Сердюк - картину «Батурин гетьманський».

Унікальною картиною на шовку у техніці батік «Козак бандурист», що є однією із сучасних версій ручного розпису, поповнилась мистецька колекція заповідника завдячуючи автору, члену Національної спілки художників України Людмилі Внучковій.

Колекцію скульптури примножили - робота заслуженого діяча мистецтв України Петра Германа «Іван Мазепа», яку передав до заповідника віце-президент Національної академії наук України Сергій Пирожков та плакетка «Нестор Махно», передана заповіднику художником із м. Київ Кузнецовим Володимиром.

Старший науковий співробітник кафедри історії та археології Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Ситий Юрій, з яким заповідник плідно співпрацює з 1995 року, передав до фондів закладу жорновий камінь із монастирського водяного млина с. Кербутівка Борзнянського р-ну, Чернігівської обл.

Багато зроблено колективом для поповнення колекції, що розкриває історію родини Кочубеїв. Особливо хочеться відмітити співпрацю з ентузіастами із с. Дубовичі, Кролевецького р-ну Сумської обл., яким володіли Кочубеї з кінця ХVІІ ст. Вчитель історії, краєзнавець Віктор Гурба передав до фондів НІКЗ «Гетьманська столиця» 13 копій світлин родини В. П. Кочубея, що володів будинком Кочубеїв у Батурині в кінці ХІХ ст. - початку ХХ ст.

Наші земляки, уродженці Батурина, теж не лишились осторонь цієї події, передавши в колекцію заповідника унікальні предмети музейного значення. Настоятель Свято-Покровського храму о. Роман (Кривко) передав до заповідника речі ХVІІІ – ХІХ ст. – хрест-мощовик, хрести натільні та підвіску з карбованим орнаментом.

Оксана Біженко (Григорьєва), що нині проживає у м. Врангель, передала в дар зі своєї родинної колекції дві фаянсові маслянки кінця ХІХ - початку ХХ століття, неповторні твори ручного розпису «Товариства по виробництву фарфорових та фаянсових виробів М. С. Кузнецова».

Шановні поціновувачі національної культури та мистецтва! Більш детально з дарунками наших меценатів ви можете ознайомитися на офіційному сайті нашого закладу в постійно діючій рубриці «Дарувальники».

Колектив заповідника щиро дякує всім учасникам Акції. Маємо надію, що традиційна щорічна Акція буде продовжуватись і надалі, являючи собою приклад безкорисливої підтримки української культури в особі благодійників.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини