Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:31:44

"Барви Малевича" в Гетьманській столиці

08.10.2015   19:24

З 24 вересня по 2 жовтня 2015 року проходив ХІІІ пленер художників «Барви Малевича», що об’єднав митців з усієї України.

Серед яких члени Національної спілки художників України: лауреат Шевченківської премії Володимир Гарбуз з Київщини, заслужений художник України, голова Сумської обласної організації спілки художників України Іван Гапоченко, Ігор Василевський з Сум, Сергій Кривенко з Броварів, Сергій Півторак з Ромнів, Олександр Смолін з Путивля, а також художники Борис Сердюк з Кременчука, Тетяна Мінаковська з Конотопа, Олексій Іванюк та Оксана Іванюк з Пирятина та засновник і незмінний учасник пленеру Володимир Борошнєв з Конотопа. Урочисте відкриття пленеру відбулося в Конотопському міському центрі культури і дозвілля «Кінотеатр «Мир».

У цьому році пленер зріс ще на одну сходинку, розширивши межі культурного простору для творчості - з ініціативи та на запрошення дирекції Національного заповідника «Гетьманська столиця» художники розпочали пленер в Гетьманському Батурині. Це стало можливим завдяки спонсорській підтримці, за ініціативи заповідника, представників американської діаспори м. Бостона Чабан Галини та Володимира Чмирьова, власниці історико-культурного центру «Вітрила Маклая» Надії Міклухо-Маклай та Батуринського міського голови Леоніда Душі.

Перший день перебування в Батурині художники присвятили знайомству з «Гетьманської столицею», а вже наступного дня з нетерпінням приступили до роботи. Обираючи місце для роботи, більшість учасників пленеру віддали перевагу Цитаделі – місця, звідки розпочалася історія звільнення українського народу з ярма імперії.
 
Художників цікавили історичні пам’ятки гетьманської столиці, цікаві і колоритні будівлі, вулички міста та незабутні пейзажі заплави річки Сейм. Батуринська земля справила на митців пензля незабутнє враження, адже зі слів одного з учасників пленеру художника Володимира Гарбуза: «…кожний клаптик цієї землі промовляє до нас історією, він нею дихає. Тут ми відчуваємо дух героїзму наших великих предків, перед яким схиляємо голови. Саме в Батурині відкривається потужна космічна енергія зв’язку землі і неба».

Результатом плідної праці художників є ціла серія робіт, виконаних під час перебування в гетьманській столиці, адже черпаючи натхнення на славній батуринській землі, за такий короткий час кожен з них написав по дві роботи, які були представлені на виставці-підсумку за результатами ХІІІ пленеру «Барви Малевича» в Конотопі. Особливо приємно, що художники прийняли рішення подарувати заповіднику свої роботи. Колекцію заповідника прикрасили картини Бориса Сердюка та робота члена Національної спілки художників України Ігоря Василевського.

Пленер «Барви Малевича в «Гетьманській столиці» можна вважати неабиякою культурною подією цього року, адже його мета - популяризація НІКЗ «Гетьманська столиця», як однієї з перлин культурної спадщини України та спонукання українців до вивчення та усвідомлення ролі героїчної доби Гетьманщини в історії державотворчого процесу України.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини