Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:20:14

Майстер від Бога

18.04.2015   08:45Агенцiя

16 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського відбувся захід “Моє гончарство”, присвячений 90-річчю від дня народження Г.П.Денисенка.

Григорій Павлович Денисенко (1925–2002), художник-кераміст, заслужений майстер народної творчості , член Національної спілки майстрів народного мистецтва України і Національної спілки художників України, лауреат премії імені Д. Щербаківського, кавалер ордена “За заслуги” 3-го ступеня.

Народився майстер 9 березня 1925 року у селі Олешня Ріпкинського району – найвідомішому гончарському осередку Чернігівщини у сім’ї потомствених гончарів. З дитинства Григорій Павлович був залучений до гончарної справи і, як інші діти гончарів, спочатку ліпив різноманітні свищики. Потяг до творчості спонукав хлопця взятися за олівець та пензлі, самостійно навчитися робити замальовки з натури людей і тварин, ескізи. Це дозволило Григорію Павловичу успішно скласти іспити до Харківського художнього училища. Але всі плани перервала хвороба та війна і тільки у 1947 році він продовжив навчання. У 1949 році Григорій Павлович почав працювати на Васильківському майоліковому заводі, якому віддав понад 30 років життя. Тут він обіймав посади начальника модельного цеху, художника, скульптора, завідуючого художньо-експериментальною майстернею. Розроблені ним зразки продукції йшли у масове виробництво.

У 1983 році, прийнявши пропозицію Чернігівського обласного управління місцевої промисловості, Г.П. Денисенко повернувся у рідне село для налагодження виробництва високохудожньої продукції на базі місцевого гончарного цеху. Через два з половиною роки в Олешні була створена потужна база керамічного виробництва із сучасними технологіями. Почався випуск нової продукції, більшість з якої була виготовлена за розробками Григорія Павловича, як-от: миски, горщики, куманці, набори для вареників та молока, декоративні та сувенірні тарелі, кухлі тощо. Та на початку 1990-х років внаслідок важкої економічної ситуації цех був закритий і художник повернувся до Василькова, де працював у власній майстерні.

У творчій спадщині Григорія Павловича Денисенка – ужитковий та декоративний посуд, декоративні тарелі та пласти, скульптурні композиції оздоблені традиційним ріжкованим розписом, фляндрівкою, гравіруванням, ліпленням. Вироби вирізняються високим професіоналізмом, органічним поєднанням форм та декору, виразним і водночас стриманим оздобленням, що свідчить про тонкий художній смак автора.

В фондах Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зберігається понад 70 оригінальних творів майстра та виробів Олешнянського гончарного цеху, виготовлених за ескізами Г.П. Денисенка. Частина з них була представлена на виставці.


Світлана Лихачева, завідувач відділом Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини