Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:22:50

Фотоальбом “Пам’ять крізь століття”

21.02.2015   09:29

У Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася презентація фотоальбому “Пам’ять крізь століття. Чернігів початку ХХ ст. на світлинах М. Шамбона та поштівках чернігівських фотомайстрів”.

Сьогодні збереглося небагато світлин і листівок, на яких можна побачити, як виглядало місто Чернігів сто років тому. Цілі вулиці, будинки, окремі пам’ятки культури були перебудовані або зникли.

Альбом “Пам’ять крізь століття”, який виданий ТОВ “Видавництво “Десна Поліграф”, містить понад 150 фотографій і поштівок з видами Чернігова початку ХХ ст. Автором більшості з них є Мойсей Власійович Шамбон (1871–1945), який у 1913–1918 роках викладав французьку мову в Чернігівському реальному училищі. Уродженець м. Т’єр (Франція), він з 1903 по 1913 рік мешкав і працював у Петербурзі, а влітку 1913 р. переїхав з родиною до Чернігова Через руйнівні, жахливі події революції та громадянської війни родина повернулася на Батьківщину. М. Шамбон на високому професійному рівні захоплювався фотографією, залишив по собі сімейний альбом.

Про родинний альбом, що нині зберігається у м. Ніеул-Сюр-Мер (поблизу Ля Рошеля, Франція), стало відомо у 2011 році. Тоді з ініціативи нащадків М. Шамбона між Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського і французами були встановлені контакти, музей отримав копії і показав світлини чернігівцям.

Унікальний альбом налічує понад 200 фотографій, 136 з яких були зроблені у Чернігові. 120 світлин з родинної реліквії представлено у пропонованому фотоальбомі. Фотографії репрезентують: повсякденне життя родини Шамбонів і їхніх друзів на тлі міської буденності, панорамні види міста, його вулиць, Красної, Театральної та Олександрівської площ, маловідомі будівлі, інтер’єри Чернігівського реального училища, події революції 1917 р. тощо.

В альбом використано також 34 листівки з краєвидами міста, які у переважній більшості належать чернігівським професійним фотомайстрам кінця ХІХ – початку ХХ ст., таким як: В. Гольдфайн, Р. Чарнецький, С. Утевський.

Упорядники видання – вчений секретар Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Максим Блакитний і заслужений журналіст України Олександр Каранда розповіли про роботу над альбомом, його зміст. Надзвичайний та Повноважний Посол України Петро Шаповал, за підтримки якого видання побачило світ, розповів, чим саме привабив його альбом Шамбона, про своє ставлення до книг з історії рідного краю взагалі.

До музею завітали історики, наукові співробітники музеїв міста, працівники культурних установ, краєзнавці. які мали змогу переглянути фотографії з альбому. Присутні зі щирим зацікавленням і увагою роздивлялися старі фотографії Чернігова, сюжети яких, сповнені доброти, особливої чарівності та таємничості. Відомий чернігівський письменник Олексій Брик подякував авторському колективу за видання фотолітопису.


Максим Блакитний, вчений секретар Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини