Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:50:09

Чернігівці від мала до велика разом вишивали карту України

25.10.2014   00:09Агенцiя

Всеукраїнська акція «Україна разом» унікальна тим, що до неї вже приклали руку близько чотирьох тисяч людей.

Карта вже побувала у Вінниці, Житомирі, Рівному, Луцьку, Тернополі, Львові, Ужгороді, Маріуполі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Кіровограді та Чернівцях.

На полотні розміром 1,5 на 2 метри вишивають карту України з символікою всіх областей. Таким чином, карту вишиває вся Україна.

Вишивати велику карту України почали 1 серпня в Вінниці. Частину Кримського півострова вишили жителі татарського села під Вінницею, а коли за голку бралися діти, то бажали, щоб із завершенням вишивки закінчилася і війна в країні. Потім карта вирушила подорожувати по західних областях. На вишивку тільки трьох західних областей пішло більше п'яти кілометрів ниток, підрахували організатори і зізналися, що після цієї цифри збилися з рахунку. У кожному регіоні залишити свій стібок на карті єдиної України приходять в середньому 200-300 осіб.

- Ми покликані об’єднувати Україну, і хочемо аби всі області, які складають нашу країну, схилися до центру, не розпорошуючи свою красу і силу на сторони. Тільки разом ми – Україна, - наголошують організатори.
Акція «Україна – разом!» претендує на національний рекорд. Представники Національного реєстру Рекордів України офіційно погодились на фіксацію рекорду в номінації «Мистецтво» - «Карта України вишита вручну найбільшою кількістю вишивальників». Для встановлення рекорду необхідно побити попередній рекорд – 236 чол.

- Власне, не стільки у погоні за рекордами, а щоб зробити потужний енергетичний оберіг для України від війни та негараздів і влаштували таку патріотичну акцію – говорить чернігівський організатор Катерина Івашко.

Про акцію вона дізналася від своєї одногрупниці з Вінниці, яка і розпочала вишиваний марафон.

- Будемо вишивати, будемо заповідати, щоб над нашою країною нарешті запанував спокій та мир, - каже дівчина.

У Чернігові вишивали мапу всі: дорослі, діти, майстрині та ті, хто жодного разу у житті голку не тримав.

- Знаєте, коли починалась війна, то всі жінки: від маленьких до стареньких починали вишивати. Тобто, робили вони такі собі обереги. І ми, чернігівські майстрині, зібралися тут, аби і наш малесенький внесок був у перемогу над ворогом. Головне – вишивати із добрими помислами та вірою у краще, - переконана майстриня Ольга Краснопольська.
Директор студії «Макош» Юлія Заїка розповіла, що вона разом із іншими вишивальницями взялася допомогти у вишивці, щоб Чернігівська область була вишита найкращим чином.

- Для мене дуже важливо, що Чернігівщина виглядала на карті достойно, - каже Юлія Заїка. – Тому до третьої ранку і працювала над гербом та орлом. В хід пішли і золоті нитки та на герб та корону символу міста орлу. Від цієї роботи отримала дуже велике емоційне та моральне задоволення.

У Чернігові до акції долучилися біля 250 чернігівців.

До речі, як ні старалися наші вишивальниці, але область є великою за своєю територією, тому ще залишилося чимало роботи.

З давніх часів вишивка – це символ України, і вишиті рушники є оберегами наших осель. Саме тому і вишита мапа України має стати оберегом нашої держави, у кожному стібку якого зашита молитва за Україну та за українців.

Презентувати ж кінцевий результат роботи після завершення туру Україною планують символічно: у Києві на річницю Революції гідності.

ВІДЕО ТК "Дитинець"
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини