Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:05:45

У Чернігові відкрилася унікальна виставка “Європейський костюм ХV–ХХ століть”. ФОТО

17.05.2014   12:58Агенцiя

16 травня у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з нагоди Міжнародного Дня Музеїв та Дня Європи в Україні відкрилася унікальна для Чернігова виставка “Європейський костюм ХV–ХХ століть” (реконструкції історичного одягу).

Вона репрезентує колекцію моделей з “Костюмотеки” Київського національного університету технологій та дизайну..

Перші зразки реконструкції з’явилися на початку 1990-х років, коли в університеті була створена кафедра художнього моделювання костюма.

Історичний костюм є важливим джерелом для розробки сучасних колекцій одягу. При відтворенні моделей використовувались креслення з крійних книг, що збереглися, живописні портрети, гравюри, фотографії, автентичні зразки з музейних колекцій, вишукувались тканини найбільш наближені до старовинних матерій.

Сьогодні “Костюмотека” Київського національного університету технологій та дизайну нараховує близько 400 одиниць одягу, головних уборів, взуття, аксесуарів.

Представлені на виставці 34 моделі ілюструють основні стилістичні течії від пізнього середньовіччя до другої половини ХХ століття – готику, ренесанс, бароко, рококо, ампір, еклектику і модерн. Серед вишуканого вбрання – “костюм” короля Генріха VIII та сукня однієї з його численних дружин, одяг козацької старшини Лівобережної України XVII–XVIII століть, весільне вбрання ХІХ століття, модні прикиди початку ХХ століття.

В експозиції є зразок відтвореного студентами та викладачами університету жупана XVIII століття із зібрань Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Саме з нього почала створюватися ця колекція.

Під час урочистого відкриття організатори запропонували дійство з одягання сукні ХІХ століття. Наскільки складний це був процес, могли пересвідчитися студенти Чернігівського професійного училища побутового обслуговування та всі хто взяв участь у цьому заході.



Авторами виставки є викладачі кафедри Галина Василівна Кокоріна, Світлана Володимирівна Маркова, Ірина Володимирівна Давиденко та дизайнер Олександр Миколайович Кокорін.

Експозиція працюватиме до середини вересня за адресою: Чернігів, вул. Шевченка, 55а.

Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини