Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:44:57

Бібліотека Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського поповнилася новими виданнями

22.04.2014   08:21Агенцiя

“Християнські поховальні пам’ятки давньоруського Чернігова” – монографія, підготовлена старшим науковим співробітником, заступником директора Центру археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя імені Д.Я. Самоквасова Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Юрієм Ситим.

Вона присвячена практично не дослідженим раніше чернігівським християнським некрополям Х–ХІІІ століть. На основі аналізу джерел, звітів про археологічні розкопки, власних спостережень та знахідок, частина з яких зберігається у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського, автор виділяє цвинтарі давньоруських церков, ґрунтовий могильник за межами міста та хаотичні поховання серед міської забудови. Книга має додатки з описом поховань, карти, схеми, графіки, таблиці та багато ілюстрована матеріалами з археологічних досліджень Чернігова протягом ХХ – початку ХХІ ст. Свій науковий шлях, як археолог Юрій Ситий починав у археологічному гуртку, який діяв при Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського, тож музеєві було приємно отримати це видання із дарчим написом від автора.

Одним із найвідоміших археологів Чернігівщини другої половини ХХ – початку ХХІ ст. залужено є Володимир Коваленко, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. 16 квітня йому виповнилося 60 років, тож, з цієї нагоди був підготовлений біобібліографічний покажчик “Володимир Петрович Коваленко”. Науковий доробок ювіляра налічує понад 500 публікацій з історії та археології нашого краю, які упорядковані починаючи з 1975 року. Впродовж тривалого часу працював у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського, де підготував плеяду чернігівських археологів, багато з яких сьогодні досліджують Чернігівщину та охороняють її історико-культурну спадщину. “Бібліотеці Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського від автора – вічного музейника” підписав книгу Володимир Коваленко даруючи її своєму рідному музеєві.

Іще один археологічний збірник надійшов до музею від Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. Це матеріали ХІІІ Міжнародної студентської наукової конференції археологічної конференції “Середньовічні старожитності Центрально-Східної Європи” (Чернігів, 11–14 квітня 2014 р.). В книзі представлені 58 студій молодих вчених з України, Білорусії, Росії, Польщі та Великобританії.

Під час конференції, один із її почесних учасників та науковий керівник деяких представлених досліджень, Артур Чубур, кандидат історичних наук, професор РАП передав до музею матеріали ХХІХ Міжнародної студентської археологічно-етнологічної конференції “Древности Средне-Западной России и сопредельных территорий”, яка відбулася 2013 року в Брянську. Книжка містить 25 статей, з яких 19 на археологічну тематику та, відповідно, 6 висвітлюють проблеми етнології.

В рамках наукового альманаху “Чернігівські Афіни” як додаток до часопису “Вера и Жизнь” у 2013 вийшла книга свт. Дмитра Туптала “Чуда пресвятой и благословенной Девы Марии”, яка вперше публікувалася 1677 року новгород-сіверською друкарнею. Видання являє собою текстологічну та історико-культурну розвідку Марини Федотової, старшого наукового співробітника Пушкінського Дому.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського вдячний авторам та колегам, які поповнюють нашу наукову бібліотеку, бажає їм творчих успіхів та чекає на нові видання.


Сергій Лаєвський
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини