Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 22:09:41

200-річчя Великого Кобзаря відзначено у Чернігові. ФОТО

10.03.2014   09:39

9 березня з нагоди 200-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря біля пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу відбулися урочистості, участь у яких взяли керівництво області та міста, народні депутати України, лауреати Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, представники творчої інтелігенції, державних установ, національно-культурних товариств, релігійних організацій та громадськості.

Як зазначив голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, наш край пишається тим, що понад 20 населених пунктів області зберігають пам’ять про те, що їх відвідував Великий Кобзар. Неодноразово буваючи на Чернігівщині, поет надихався її краєвидами, спілкуванням з людьми, які його розуміли і підтримували.

Вшановуючи пам’ять Тараса Григоровича, до присутніх на мітингу звернувся, голова обласної ради Микола Звєрєв. У своєму виступі він, зокрема, відзначив, що сьогодні чернігівська громада спільно із владою та разом з усією Україною відзначає 200-річчий ювілей Великого українця.
– Тарас Шевченко – гордість і символ України, вершина нашого національного духу та нашої національної культури. Водночас він є одним з найбільших світових мислителів, якого шанують і якому вклоняються скрізь, він та його твори належать усьому людству, – наголосив голова обласної ради та закликав присутніх вчитися у Кобзаря любити свою Батьківщину!

Готуючись до відзначення 200-річного ювілею Кобзаря, освітні та культурно-мистецькі заклади області проводили музейні та бібліотечні виставки, творчі звіти. Ставились спектаклі за творами Шевченка. Видавались літературні довідники. Проведено упорядкування пам’ятних місць, пов’язаних з життям і творчістю Кобзаря.

Поезію Шевченка перекладено 52 мовами народів світу. Під час урочистого мітингу з вуст молодого покоління Незалежної України прозвучав «Заповіт» Тараса Шевченка українською, ідиш, азербайджанською, німецькою, французькою, руською, вірменською, грузинською, білоруською та англійською мовами.

У виконанні зведених хорових колективів академічного Чернігівський народного хору, академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського, капели бандуристів ім.О.Вересая, студентського хору Чернігівського училища ім.Л.Ревуцького, народного аматорського хору «Десна», ансамблю бандуристів «Соколики» ДМШ №1 ім. С.Вільконського пролунали пісні на вірші Великого Кобзаря.
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.