Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:23:58

Відкрилася виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”

06.03.2014   07:50Агенцiя

3 березня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”. Нею розпочався Шевченківський музейний тиждень, приурочений 200-річчю Великого Кобзаря.

Чернігівщині належить визначна роль у житті та творчості Тараса Шевченка. Тут він зустрів вірних та щирих друзів, шанувальників свого багатогранного таланту. Великого Кобзаря гостинно приймали представники ліберального дворянства, які переймались долею митця, суттєво допомагали поетові подолати життєву скруту.

Особливе місце в долі поета займає родина Тарновських, яка започаткувала Шевченкіану – безцінне зібрання реліквій: рукописів, живописних творів, малярського знаряддя, особистих речей. Воно стало складовою частиною колекції, яку Василь Тарновський-молодший подарував чернігівському земству для створення Музею українських старожитностей, відкритого у 1902 році.

З оригінальних експонатів, що залишилися після вилучення Шевченкіани: два автографи поета – на “Кобзареві”; подарованому Григорію Честахівському та в альбомі “Качанівка”, медальйон із зображенням Тараса Григоровича, створений за ескізом В. Тарновського для хреста на могилі поета в Каневі; бронзове погруддя, відлите в Італії. Всі ці реліквії представлені на виставці.

Дружні стосунки склалися у Т. Шевченка з братами Лазаревськими. Вони першими надали допомогу поету на засланні, піклувалися про нього після відбуття солдатчини. Олександр Лазаревський клопотався про перепоховання поета в Україні, супроводжував його в останню путь.
Щирі відносини поет підтримував з подружжям Кулішів. Серед матеріалів архіву Пантелеймона Куліша є документи, які стосуються Т. Шевченка, малюнки, в тому числі портрети Тараса Григоровича, що експонуються. Через все життя проніс любов до Т. Шевченка поет-романтик Віктор Забіла, який захоплювався творчістю свого кумира та був під її впливом.

Великими шанувальниками таланту Кобзаря були представники старовинного козацько-старшинського роду Андрій та Ілля Лизогуби. Вони неодноразово приймали митця у своєму мальовничому маєтку в Седневі, де згодом було встановлено один з перших в Україні пам’ятників Т. Шевченку.

На виставці експонується альбом Надії Жданович, започаткований нею 1844 року під впливом зустрічі з Т. Шевченком в Яготині. Тут залишили автографи Варвара Рєпніна, Віктор Забіла, сестри Олександра та Глафіра Псьол.

Представники чернігівського кола Шевченка цілком відповідають його вислову про друзів, коли “…лучше любить і робить, аніж писать і говорить…”.

Виставка працюватиме до кінця травня.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини