Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 7 травня, 01:54:06

Про деруни... ФОТОрепортаж

11.02.2014   13:40Агенцiя

Чернігівщина - край картоплярства. І найпопулярнішими із страв залишаються - деруни. Якби їх не називали все одно їх люблять українці.

Управляюча рестораном «Велюров» Лілія Каращук гостинно запросила журналістську братію в обідню пору на справжнісінький парад дерунів, звичайно з дегустацією.

Як то кажуть прямо з жару, тепленькі, пухнасті, ароматні; зі шкварками, грибами, цибулею, сметанкою і звісно з хріновухою. Не довго думаючи специ-журналісти озброївшись ножами та виделками, без лишніх слів почали уплітати свіженькі деруни. Повинен вам повідомити, що рідко хто так гарно припрошує нашого брата, більш за все «ти ж давай, напиши там…» а про хліб насущний забувають. Звісно, а яка там писанина, коли в животі пусто. Але буває і навпаки.

Офіціанти збились з ніг підносячи гарячі деруни з різними приправами то в горщиках, то в полумисках политі сметанкою, приправлені хріном.

Аж 12 різноманітних рецептів смачних дерунів відкуштували та запили узваром журналісти міста. Смачно було та й годі. То ж якщо вас зацікавили апетитні деруни – заходьте до ресторану «ВЕЛЮРОВ» де вас зустріне файна господиня разом зі своїм привітним колективом. Гарного вам відпочинку, друзі. Смачного!

І я там був, деруни з хріновухою куштував та узваром запивав.

З повагою – Віктор Кошмал.

ФОТОрепортаж Віктора Кошмала

А щоб читачам не було надто заздрісно, то нагадаємо рецепт цих самих дерунів.

Рецепт дуже простий.

Деруни картопляні по-українськи називаються ще теруни.

Але, незалежно від назви, рецепт цієї національної страви включає в себе картоплю, цибулю і борошно, і являє собою картопляні оладки.

Щоб приготувати деруни картопляні, вам знадобиться:
500 г картоплі, 2 цибулини, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка олії, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Очищену картоплю натріть на дрібній тертці.
Цибулю також натріть на тертці, але краще дрібно наріжте, щоб деруни не були рідкими, і в них не відчувалася гіркота.

Якщо картопляна маса вийшла занадто рідкою, то зайву рідину потрібно видалити.
Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.

Столовою ложкою сформуйте невеликі плоскі картопляні деруни і смажте їх, як звичайні оладки.
Розмір дерунів не має бути великим, щоб вони добре просмажувалися всередині і не залишилися сирими.

Коли деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на інший.
Подавайте деруни картопляні зі сметаною.
Деруни смачні як гарячими, так і остиглими.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

Виявлено 25 нових випадків COVID-19

Виявлено 25 нових випадків COVID-19 17:45

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 6 травня в області зафіксовано 25 нових випадків COVID-19.

Національний заповідник

Національний заповідник "Чернігів стародавній" відновлює екскурсійну діяльність 17:10

З 6 травня відновлюється екскурсійна діяльність на всіх музейних об’єктах Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, Борисоглібському соборі, Антонієвих печерах).

Стан виплати заробітної плати працівникам Чернігівської області. ДОВІДКА

Стан виплати заробітної плати працівникам Чернігівської області. ДОВІДКА 16:36

Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій Чернігівської області на 1 квітня 2021 року становила 10,7 млн.грн.

У Чернігові міський пасажирський транспорт відновлює роботу у звичайному режимі

У Чернігові міський пасажирський транспорт відновлює роботу у звичайному режимі 13:54

У Чернігові відсьогодні відновлюється робота міського пасажирського транспорту у звичайному режимі. Відповідне рішення прийняте на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 6 травня.

Корюківка: рятувальники ліквідували пожежу деревообробного цеху

Корюківка: рятувальники ліквідували пожежу деревообробного цеху 13:08

6 травня о 01:36 до Служби порятунку "101" у м. Коріківка надійшло повідомлення про пожежу будівлі деревообробного цеху ТОВ "Ванесса", що у районному центрі.