Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:06:53

Відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті "Крути – смолоскип у майбутнє!"

30.01.2014   08:44Агенцiя

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті «Крути – смолоскип у майбутнє!» до 96-ї річниці подвигу Героїв Крут.

29 січня 1918 р. у 18 км від Ніжина, неподалік від станції Крути юні захисники України прийняли нерівний бій з переважаючими військами більшовиків. Незважаючи на те, що сили були нерівні, бій тривав понад 7 годин. Більшість хлопців загинули, але продемонстрували героїзм та незламність духу у боротьбі за Незалежність України.

Ведуча заходу, заст. директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська проаналізувала політичні обставини того часу, хід бою та наслідки героїчного вчинку юнаків. Поет Сергій Богдан прочитав свого вірша, присвяченого цим трагічним подіям. Також під час заходу було проекспоновано виставку літератури до тих подій.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 7 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів, юнкерів та бійців вільного козацтва, що загалом нараховував від приблизно чотирьох до семи сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального стратегічного значення не мав, але у свідомості багатьох особливого визнання набув завдяки героїзму української молоді, яка на декілька днів затримала відносно значні більшовицькі сили.

Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків, і 27 з них були по-звірячому страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини