Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:08:21

200-річчя Кобзаря стане лейтмотивом культурно-мистецького життя в Чернігові

17.01.2014   09:48

Основним акцентом культурно-мистецького життя в Чернігові мають стати заходи з відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, адже відповідно до Указу Президента України 2014 рік оголошено роком Тараса Шевченка.

На цьому наголосила заступник міського голови Анна Романова в ході робочої зустрічі з керівниками окремих міських закладів культури, яка пройшла 16 січня в читальній залі бібліотеки ім. М. Коцюбинського. Саме тут уже в лютому розпочнуться офіційні міські заходи, присвячені пам’яті Тараса Григоровича, - Шевченківські читання.

На переконання Президента України Віктора Януковича, дуже важливою складовою підготовки заходів є донесення, особливо до нашої молоді, постаті Шевченка та важливості його місця в історії України. Якраз на це А. Романова зорієнтувала керівників міської школи мистецтв та художньої і музичних шкіл, які планують залучити своїх вихованців до мистецьких заходів на відповідну тематику.

Учасники зустрічі анонсували свої основні заходи, які проводитимуться в місті протягом усього року. Так, 2 лютого в Чернігові проходитиме творчий звіт «Співаймо шану Кобзареві», кращі колективи потім представлятимуть Чернігівщину 4 березня в Палаці «Україна» в столиці, де ціле відділення буде присвячено пам’яті Шевченка.

Музична школа №1 ім. С. Вільконського в березні організує вже традиційний огляд-конкурс «Кобзарська юнь України», в якому змагатимуться учасники з різних міст нашої держави. «Унікальність конкурсу в тому, що в ньому беруть участь виключно хлопці», - каже заслужений працівник культури України, художній керівник відомого зразкового ансамблю бандуристів «Соколики» Валентина Іщенко.

Восени Чернігів прийматиме учасників наступного масштабного фестивалю – «Бандура дарує натхнення». Він цікавий участю бандуристів-композиторів. Саме тут вони мають змогу показати всі надзвичайні можливості бандури – музичного інструменту, що став символом України.

За інформацією голови Чернігівської обласної спілки письменників Олени Конечної, готується до друку антологія творів чернігівських письменників, так чи інакше пов’язаних із Шевченком. «Хотілося б, аби книга стала прекрасним подарунковим виданням», - поділилася письменниця.

«Донести до сучасників Шевченкове слово – то наш святий обов’язок», - вважає директор міської комунальної централізованої бібліотечної системи Ніна Власенко. 200 назв творів Тараса Григоровича і 300 назв творів про нього – це те, чим сьогодні пишається бібліотека ім. М. Коцюбинського. Читачі можуть побачити кілька унікальних видань: передрук першого «Кобзаря», копії рукописів Шевченка, розповіді про невідомі сторінки його особистого життя.

За словами заступника начальника управління культури міської ради Юрія Ткача, детальний план заходів із відзначення в Чернігові 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка наразі практично готовий. Його повна версія буде розміщена на офіційному веб-порталі міської ради.

А. Романова доручила управлінню культури координувати реалізацію запланованого та нагадала всім присутнім про необхідність максимального інформування й залучення до заходів громадськості.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини