Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:35:15

Виставкова діяльність Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній"

17.01.2014   08:35Агенцiя

Значна увага в роботі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» приділяється виставковій діяльності. У пам’ятках архітектури створені постійні експозиції, де представлені музейні предмети із фондових колекцій заповідника.

Розроблена програма співпраці з художниками України та провідними музеями. Завдяки їй в експозиційних залах заповідника проведено понад 80 різнопланових виставок, частина з них стала своєрідним відкриттям для чернігівців та гостей міста. А загалом за понад 45 років діяльності заповідника у його виставкових залах організовано понад 150 тимчасових виставок. Таким чином, привертається увага шанувальників мистецтва та старовини до музейних експозицій заповідника, його виставкові зали стали своєрідним мистецьким центром Чернігова, де презентуються кращі твори українських і зарубіжних майстрів пензля, фондові колекції провідних музейних установ.

У 2013 році в заповіднику відкрито 21 виставку: народного художника України Володимира Ємця; відомого російського художника Нікаса Сафронова; болгарського художника Івана Стоянова; живописних полотен та графіки народного артиста України, режисера, музиканта і керівника театру «Маски-шоу» Георгія Делієва; картин з подвійним змістом майстра оптичних ілюзій, члена Національної спілки художників України Олега Шупляка; найвідомішого в Україні майстра з народної вишивки Юрія Мельничука; одного із найвідоміших скульпторів України, автора скульптурного символу загальнонаціональної програми «Людина року» — «Прометей-престиж» Олега Пінчука; однієї з найвідоміших українських художниць, представниці «народного примітиву» Марії Примаченко; археологічних досліджень біля Спасо-Преображенського собору у 2012 р., відомого українського художника Юрія Нагулка та української народної картини з фондів Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара»; художньої фотографії Міжнародного Салону-турне «З любов’ю до Жінки»; приурочена 35-им роковинам пам’яті Миколи В’ячеславовича Холостенка — відомого українського дослідника, архітектора і реставратора давньоруських пам’яток архітектури Києва, Чернігова, Путивля, Новгород-Сіверського; відомих українських художників — викладачів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури; художніх творів Андрія Карнабеда, члена-кореспондента Української академії архітектури, кандидата архітектури, засновника фондових збірок чернігівського архітектурно-історичного заповідника, краєзнавця.

У рамках презентації фондових колекцій Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», у виставкових залах Національного заповідника «Софія Київська» відкрився масштабний міжмузейний виставковий проект «Свята Православної Церкви», де було представлено твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв і приватних збірок. У всеукраїнському мистецькому проекті «Велике і величне», який став ключовою культурною подією офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі, були репрезентовані барокові іконописні шедеври — ікони XVIIІ ст. з іконостаса собору Різдва Богородиці (м. Козелець), із збірки заповідника «Чернігів стародавній».

У рамках Фестивалю українських заповідників «Спадщина», що відбувся у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, відкрилася виставка «Чернігівська ікона» з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».


http://naiz1.pp.net.ua/news/vistavkova_dijalnist_nacionalnogo_arkhitekturno_istorichnogo_zapovidnika_chernigiv_starodavnij/2014-01-17-1664
 

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини