Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:48:56

Як Різдво у гетьмана святкували

09.01.2014   14:39Агенцiя

З давніх-давен Різдво Христове було одним із найулюбленіших та найшанованіших релігійних свят українців, у тому числі батуринців.


Саме сюди, до Гетьманського будинку, триста років тому стікався люд звідусіль, з усіх куточків України – Гетьманщини, щоб привітати гетьманів – спочатку Д.Многогрішного, потім - І.Самойловича, і впродовж двадцяти років саме тут вітали великого гетьмана І.Мазепу з одним із найбільших християнських свят. У бутність Батурина Гетьманською столицею в день Різдва Христового гетьман Мазепа проводив традиційну генеральну старшинську раду.
7 січня на території Цитаделі Батуринської фортеці вже третій рік поспіль було проведено культурно — мистецький захід “Різдво у Гетьмана”.

На святкуванні відбувались традиційні українські різдвяні дійства. З давніх часів найкращою оздобою українського Різдва було вертепне дійство. Міні — виставу — вертеп показали вихованці дитячого центру Святопокровської церкви під керівництвом митрофорного протоієрея отця Романа. Глядачі побачили різнаманітних персонажів: пастухів, ангела, трьох царів, жида, царя Ірода та його вірного воїна, гетьмана, а також чортика та смерть. Мелодійні дитячі голоси наповнили теплом серця всіх присутніх, які поринули у вир давніх біблійних мотивів.

Про традиції саме батуринського вертепу XVII – XVIII ст. з науковою розвідкою виступила науковий співробітник відділу “Цитадель” Наталія Цапко.

Родзинкою святкування Різдва стала сцена із батуринського вертепу “Залицяння парубка до дівчини” у виконанні наукових співробтників відділу “Цитадель” Марини Хармак та Андрія Батюка. Невід’ємним атрибутом святкування Різдва були також і колядки. Про традиції колядування в Україні розповіла науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Юлія Блажко. Свято продовжилося дзвінкою колядою у виконанні автентичної групи фольклорно-обрядового ансамблю «Козацька душа».
Батуринці та гості міста, які цього дня відвідали Цитадель Батуринської фортеці, потрапили в атмосферу родинного тепла та різдвяної містерії. А малеча розповідала новорічно — різдвяні вірші, за що отримала солодкі подарунки.

На святковому заході з кожним роком збирається все більше гостей, які отримують неймовірні враження та чудовий настрій.

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.