Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 01:10:59

У Чернігові презентували "Свічку у вікні" Джеймса Мейса

20.11.2013   07:40

На засіданні прес-клубу "Ділове слово", організованому Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, була представлена публіцистична збірка відомого дослідника Голодомору, публіциста американського походження Джеймса Мейса "Свічка у вікні", яка вийшла друком у вересні цього року.

Директор Департаменту Андрій Подорван розповів, що даний захід має на меті не тільки ознайомити громадськість зі змістом збірки Джеймса Мейса, а й повідомити про інші заходи, приурочені до 80-х роковин Голодомору. Зокрема, він закликав усіх підтримати акцію "Запали свічку", яка відбудеться у Чернігові біля П'ятницької церкви 23 листопада, та відвідати культурно-мистецький вечір в обласному музично-драматичному театрі.

Збірку "Свічка у вікні" представили директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, кандидат історичних наук Володимир Бойко, який є автором передмови до збірки, та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка Тамара Демченко.

Як зазначив Володимир Бойко, збірка Джеймса Мейса "Свічка у вікні" є своєрідним публіцистичним заповітом автора. Громадянська позиція дослідника не лише не дозволяла йому балансувати на межі брехні і правди та перекручувати факти, а й змусила покласти своє життя на плаху заради визнання світом Голодомору в Україні в 1932-33 роках. Тому директор центру вважає своїм особистим моральним обов'язком усунути несправедливість щодо самого імені Джеймса Мейса. На його глибоке переконання, ім'я цього діяча має стояти поряд з іменами відомих українських істориків.

Тамара Демченко у свою чергу наголосила, що Голодомор українців 1932-33 років серед інших негативних наслідків мав і соціально-економічні. Адже, на її особисту думку, історичний страх, сформований у ті страшні часи та закладений на генетичному рівні, і досі має вплив на українців, наприклад у вигляді відсутності активної громадянської позиції. Тому його подолання є важливим завданням держави, першим кроком у реалізації якого є широке інформування громадськості.

За змістом збірка "Свічка у вікні" - це вісім різножанрових праць. Досліджуючи геноцид українців, Джеймс Мейс у своїх творах торкається й інших дуже важливих тем. Зокрема, висвітлюючи тему журналістської етики, він виказує свою неповагу тим дослідникам Голодомору, які, на його думку, відверто брехали про голод в Україні 1930-х років.

Як основна, так і дотичні теми, порушені у збірці, викликали жваву дискусію на засіданні прес-клубу. Як-то: чи має Російська Федерація як правонаступниця СРСР вибачатися перед Україною. На думку Володимира Бойка, Росія - не Радянський Союз, і вона не вчиняла злочинів проти українського народу у 30-х роках минулого століття. Натомість, набагато важливіше, аби перелік країн, які офіційно визнали Голодомор в Україні геноцидом, поповнювався новими. А позиція вимагання вибачень та очікування грошової компенсації може бути, за його словами, тупиковою та неконструктивною. Під час обговорення пролунала також пропозиція про встановлення у місті пам'ятного знаку, щоб згадка про ті трагічні події тридцятих років навіки залишилася у серцях чернігівців.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.