Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:26:18

Олександр Майшев про фільм Ігора Левенка "Чернігівський рубіж 1941-1943"

26.09.2013   10:59Агенцiя

20-22 вересня 2013 року 70-річчя визволення Чернігова від нацистської навали міський телеканал «Дитинець» відзначив презентацією цікавого документального фільму власного виробництва «Чернігівський рубіж 1941-1943».

Він привернув  увагу глядачів обласного центру свіжим і цікавим документальним висвітленням, здається вже дуже далекої  й ніби такої відомої теми, як Чернігів у роки війни СРСР із нацистською Німеччиною.
Однією з  головних особливостей цього документального  фільму, на нашу думку, є те, що його створили саме представники молодої  генерації кінодокументалістики, мешканці та патріоти Чернігова.
Автор і режисер  кінострічки – Ігор Левенок. До речі, це його перша творча робота у царині документального кіно.

У творчу групу  створення фільму ввійшли: режисери монтажу Олександр Чепурний та Сергій Проценко; дизайнер Сергій Ширманов; звукорежисер Валерій Благой; ціла команда операторів: Андрій Чередняк, Андрій Лісун, Дмитро Фальчевський, Петро Ярмоленко, Сергій Ломоса; текст читали Андрій Хорунжий та Сергій Галамага. Генеральний продюсер кінострічки – Олександр Ломако.

Про рівень наукової цінності цього фільму й говорить те, що його творці запросили бути науковим консультантом Сергія Лепявка, також мешканця Чернігова, доктора історичних наук, професора Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, провідного наукового співробітника Українського інституту національної пам’яті. Якось представляти відомого в Україні та міжнародний наукових колах чернігівського історика мабуть зайве.

У фільмі взяли  участь і розповіли про ті часи науковці: вже згаданий Сергій Лепявко; Сергій Бутко, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті; Олена Лисенко, директор Чернігівського пошукового агентства по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією»; місцеві краєзнавці Людмила Студьонова, яка представляє старшу генерацію, та Дмитро Сіліч, представник вже молодої генерації.

Дуже важливо, що у фільмі своїми спогадами про  війну поділилися ветерани війни  Володимир Бабушкін, Микола Ірха, Герард Кузнєцов.

У цій творчій роботі використані матеріали Центрального державного кінофотофоноархіву України  імені Г. С. Пшеничного, Державного архіву Чернігівської області, військово-історичного  музею – відділу Чернігівського обласного історичного музею  ім. Василя Тарновського, приватних колекцій Дмитра Сіліча, Володимира Руденка, Костянтина Угодовського, Сергія Лепявка тощо.
Документальна кінострічка складається з трьох  частин: 1) початок війни та оборона  Чернігова в 1941 році; 2) обласний центр  у роки окупації у вересні 1941 – вересні 1943 років; 3) визволення Чернігова у вересні 1943 року.

На мою думку, творчій групі Ігоря Левенка вдалося без лакування і штучних  фанфар показати сучасникам Чернігів у війні в усіх проявах, реально показати героїзм захисників Вітчизни і не тільки… Виграшно виглядає у фільмі й довідки-досьє на ключових персонажів кінострічки, що корисно для кращого розуміння осіб і подій.

Вперше глядачі  познайомилися з кінохронікою та фотокартками того часу, раніше невідомими громадськості.

Привертає увагу, що тема катастрофічного бомбардування обласного центру 23-25 серпня 1941 року здається вперше гідно висвітлена. Нехай українці та світова громадськість знає, що Чернігів був на четвертому місці серед найбільш зруйнованих загарбниками міст Радянського Союзу після Севастополя, Волгограда (тодішня назва – Сталінград) і Воронежа.
Також варто  щиро подякувати автору, що не забув  і про Корюківську трагедію 1943 року. Загалом «Чернігівський рубіж 1941-1943» вирізняється своєю гуманістичною  спрямованістю, людським виміром, для молодих митців доля людей у центрі уваги.
Вважаю, що переповідати сюжет цього успішного документального  фільму буде невдячною справою, його краще подивитися.

Автор цього  відгуку, після обміну вражень від  перегляду кінострічки, підтримує  думку багатьох глядачів, що його необхідно демонструвати у кінотеатрах міста, на телебаченні, а головне, передати для використання під час навчально-виховного процесу у школи міста, заклади культури та розмістити у віртуальному просторі.

Олександр Майшев 
член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини