Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:59:40

Анатолій Мирошниченко: “Сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість і вшановуємо пам’ять видатної особистості – Остапа Вересая”. ФОТО

10.06.2013   13:11Агенцiя

8 червня всі дороги вели до села Сокиринці, що в Срібнянському районі на Чернігівщині.

Адже  там проходило «Вересаєве свято», яке позначилося двома знаковими подіями – відкриттям за фінансової підтримки Анатолія Мирошниченка оновленого пам’ятника «Кобзарям України» і поверненням після семирічної відсутності додому, в Сокиринці, Всеукраїнського фестивалю кобзарів – “Вересаєво свято”.

Такі кроки ініціювали Срібнянська  райдержадміністрація, адже у 2013-му виповнюється 210 років від дня народження  її видатного земляка кобзаря  Остапа Вересая. Так сталося, що кращі  кобзарі з усієї України востаннє з’їжджалися до Сокиринець аж у  далекому 2006-му. Потім це дійство перенесли до Батурина. І лише в 2013 році  завдяки зусиллям небайдужих людей фестиваль повернули на його батьківщину. На в’їзді до Сокиринець стоїть єдиний на всю Україну пам’ятник «Кобзарям України», який з 1971 року був візитівкою Срібнянського краю. З різних причин монумент був пошкоджений. Але  завдяки меценату Анатолію Мирошниченку пам’ятник відреставровано і він повернувся на своє законне місце. Крім того за фінансової підтримки мецената було реконструйовано дегустаційний зал під альтанкою у маєтку Галаганів.

– Ідея відновити пам’ятник  «Кобзарям України» виникла не вчора, – розповів Анатолій Мирошниченко. – А нещодавно це питання підняв губернатор Чернігівщини  Володимир Хоменко. І от монумент знову прикрашає Сокиринці, батьківщину легендарного Остапа Вересая, якому виповнюється 210 років. Реконструювавши пам’ятник, ми не тільки відновили історичну справедливість, а й ушанували пам’ять видатної особистості.

Після реконструкції пам’ятник  став трохи іншим. На мою думку, кращим. І це чудово.  Адже це наша історія, яку ми не повинні забувати. У народу, який не пам’ятає і не шанує свого минулого, немає щасливого майбутнього.

Сьогодні на «Вересаєвому святі» присутній відомий благодійник, переможець загальнонаціональної премії «Людина року-2012» у номінації «Меценат року» Юрій Коптєв. Це прекрасна людина і справжній приклад для всіх. Я багато чому навчився у Юрія Вікторовича. І за це йому щире спасибі. Вважаю, що якби у нас було більше таких людей, як Юрій Коптєв, то життя не тільки Прилуччини чи Срібнянщини, а й усієї Чернігівщини стало б цікавішим і змістовнішим.

Реконструкцією пам’ятного знаку  «Кобзарям України» займався знаний на всю Україну скульптор В’ячеслав  Дідковський. І це був не перший проект співпраці митця з Анатолієм  Мирошниченком. Скульптор уже виготовив погруддя Героя Радянського Союзу Митрофана Зіньковича і працює над іще трьома пам’ятниками для Алеї Героїв у Сквері Вічної Слави в Прилуках. З ініціативи і за кошт Анатолія Мирошниченка всі чотири погруддя будуть встановлені у Сквері в дні святкування 70-річчя визволення міста від німецько-фашистських загарбників.

Після урочистого відкриття відреконструйованого монумента, присвяченого всім кобзарям та лірникам України, гості «Вересаєвого свята» поклали квіти до могили Остапа Вересая, схилили голови біля пам’ятників жертвам Голодомору та загиблим у роки Великої Вітчизняної, пройшли екскурсією парковою алеєю Палацу Галаганів та відвідали музей Остапа Вересая.

Крім того, 8 червня у Сокиринцях відбувся міжрегіональний туристичний форум «Чернігівщина туристична», на який були запрошені представники з усіх регіонів України, а також із Росії та Білорусі. На форумі обговорювалися туристичні перспективи Срібнянщини та Чернігівщини в цілому.

Ну і, звісно ж, протягом усього дня  над Сокиринцями линула задушевна кобзарська пісня, що єднала людей у любові до Батьківщини.

 

P.R.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини