Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:59:14

В оновленому “Мрій-Домі”

30.04.2013   10:39Агенцiя

Уже вдруге в Прилуках проходив Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва “Мрій-Дім”, який зберіг свої традиції: закриття знову співпало із Вербною неділею. А розпочалося театральне дійство 24 квітня в міському Будинку культури з вистави “Пальне”, котру привіз грузинський драматичний театр ім. Георгія Еріставі з міста Горі, в якому народився товариш Сталін. Але, на відміну від свого земляка, наші гості були привітними та миролюбивими.

Основна частина фестивалю проходила в ЦТДЮ. Втім, як і в минулому році, все не обмежилося одним робочим майданчиком. Два інші знаходилися в спортзалі автошколи ТСОУ та в одному із залів розважального комплексу “Городок”. Додатково гості фестивалю виступали в дитячій виправній колонії та Яблунівській школі інтернатного типу. Ось що з цього приводу сказала актриса, студентка 1 курсу майстерні Олега Стефана Лвівського національного університету Анастасія Лісовська: “Для мене складність полягала в тому, що публіка не завжди реагувала на ті моменти у виставі, на які зазвичай реагує зал. Готувалася так само, як і перед звичайним виступом, але вже перед виходом на сцену відчуття було інакше”.

Серед запрошених також були харківський театр рук “Дотик” разом зі своїм керівником Андрієм Солоняком, житомирський театр-лабораторія “Бурсаки” (режисер Петро Авраменко) та Олег Драч, який проводив для акторів-конкурсантів та всіх охочих майстер-клас із креативною імпровізацією в основі. Своїми враженнями поділилася одна з учасниць Катерина Погорєлова: “Я з самого дитинства ходила в різні театральні студії. Для мене було важливим те, що я дізналася про досить цікавий спосіб творення монологу. Як він народжується, з яких емоцій наростає”.

Підсумки фестивалю підбивало журі на чолі із Заслуженою артисткою України Раїсою Недашківською. Перші місця з напрямків, які стали експериментальними, лишилися в Прилуках: це конкурс короткометражних фільмів – Дмитро Потіпака та Олексій Підгайний і конкурс для дизайнерів – Анна Олексієнко. А перших місць для режисерів і театральних критиків за рішенням журі не було. Натомість виділили по два других місця: серед режисерів це були Дмитро Гусаков і Тарас Аскалєпов (обидва з Харкова), а серед критиків – Наталія Губрій (Харків) та Сашко Брама (Львів). Перше місце з акторської майстерності разом із Ольгою Лебедєвою поїхало до Луганська. Є ще одна приємна новина: спеціальна премія імені Миколи Яковченка “Кращий комедійний актор” також зосталась у Прилуках. Її володарем став студент гуманітарно-педагогічного коледжу Євген Григор’єв.

Фестиваль відбувся завдяки своєму засновнику, Почесному громадянину нашого міста Юрію Коптєву. Також “Мрій-Дім” підтримали в цьому році Прилуцька міська рада та управління освіти. Організатори фестивалю – незмінні: ГО “Творча організація “Арт-Тема” на чолі зі своїм арт-директором Артемом Аніщенком.

На закінчення повторю слова сучасного драматурга, конкурсанта театральних критиків Сашка Брами: “Фестиваль хоча ще перебуває на формотворчому етапі, але тим не менш є цікавим явищем у театральному просторі України. “Мрій-Дім” відкриває можливості та перспективи для творчої молоді, а в майбутньому може перетворитися на таку собі біржу абітурієнтів”.


Олексій Паляничка

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2589

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.