Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:25:45

Керівник міліції Чернігівщини урочисто передав церкві ікони, вилучені у їх викрадача

19.04.2013   07:53

У світле свято Христового Воскресіння парафіяни Петропавлівського храму Спасо-Преображенського монастиря в Новгороді-Сіверському знову зможуть звернутися з молитвами до старовинної ікони Божої Матері та образу Георгія Переможця.

Начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик в урочистій обстановці передав єпископу Чернігівському і Новгород-Сіверському владиці Амвросію ці святині, вилучені правоохоронцями у їх викрадача.

Ці два священні образи, а також значна кількість коштовних прикрас із золота і срібла, принесених вірянами в дар і залишених перед іконами, безслідно зникли у нічний час із приміщення храму. Повідомлення про крадіжку надійшло до чергової частини Новгород-Сіверського райвідділу внутрішніх справ. На місце пригоди негайно виїхала слідчо-оперативна група з числа найбільш досвідчених працівників районної міліції. При огляді храму правоохоронці, перш за все, звернули увагу на відсутність будь-яких слідів проникнення зловмисника. Також вони встановили, що попри велику кількість ікон в обікраденому приміщенні, зникли саме найцінніші святині.

– Ці спостереження дозволили нам відразу в якості основної висунути версію про причетність до крадіжки такої особи, що мала вільний доступ до храму, чудово в ньому орієнтувалася і при цьому добре усвідомлювала не тільки духовну цінність ікон, а і їхню високу вартість у грошовому вимірі, – зазначив керівник міліції Чернігівщини Олександр Михайлик.

Під час опитування священнослужителів працівники міліції встановили особу, яка підходила за всіма критеріями. Це був паломник із сусідньої держави, який впродовж декількох місяців жив у монастирі, постійно ходив на богослужіння до храму, сумлінно виконував доручені роботи по господарству. Правоохоронцям також стало відомо, що цей прочанин дуже любить подорожувати, об’їздив багато монастирів і справді добре знається на старовинних іконах. Ніяких нарікань з боку ченців його поведінка не викликала, проте – красномовна деталь – його раптовий від’їзд з монастиря співпав у часі з виявленням крадіжки духовних святинь. Міліціонери відразу ж зайнялися інтенсивними пошуками підозрюваного.

– Оперативники карного розшуку райвідділу разом з колегами з обласного апарату УМВС провели величезну роботу, – розповів Олександр Григорович. – Вони в процесі розшукової роботи опитали понад дві сотні людей, провели подвірні обходи в Новгороді-Сіверському, спілкувалися з пасажирськими перевізниками, персоналом крамниць, комунальними працівниками тощо. У кінцевому підсумку ми практично по хвилинах відновили пересування підозрюваного з моменту його виходу за монастирські ворота, а відповідно – і весь маршрут руху.

Було з’ясовано, що цей чоловік проник всередину Петропавлівського храму в нічний час, коли всі вже відпочивали. Він обережно вийняв з окладу старовинну ікону Божої Матері, зняв ікону Георгія Переможця, та прихопив з собою коштовні прикраси, які люди залишали на іконах, після чого втік з монастиря. З Новгорода-Сіверського він вирушив до міста Феодосія на кримському узбережжі, аби провідати своїх колишню дружину та сина. А викрадені цінності сховав на півдорозі, у тайнику в місті Фастів Київської області, сподіваючись потім повернутися, вивезти їх за кордон та вигідно продати. Проте збутися цим планам невдалого паломника, якого (за його власним зізнанням) “лукавий спокусив”, завадили оперативники карного розшуку міліції Чернігівщини.

– Підозрюваного було розшукано у Феодосії, затримано та повернуто до Новгорода-Сіверського, – підсумував начальник УМВС України в Чернігівській області. – Під тиском неспростовних доказів він зізнався у скоєному та дав правдиві свідчення. Проти нього здійснюється кримінальне провадження за ч.3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка), що карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Викрадені святині знаходилися у місці, на яке вказав підозрюваний. Їх було вилучено та направлено на мистецтвознавчу експертизу. І ось тепер, після завершення всіх експертних дій, я з величезним задоволенням передав ці реліквії єпископу Чернігівському і Новгород-Сіверському владиці Амвросію для їх повернення на законне місце – до храму.

Церемонія передачі ікон очільникові єпархії відбулася в залі колегії УМВС України в Чернігівській області в присутності членів колегії Управління, керівників підрозділів та служб УМВС. Також, користуючись нагодою, генерал Михайлик сердечно привітав владику Амвросія зі знаменною подією – 40-річчям з дня прийняття ним духовного сану. У свою чергу, єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський подякував головному міліціонерові області та всьому колективу правоохоронців за високопрофесійну працю, яка дозволила повернутися намоленим іконам до храму, а зловмисникові не дасть уникнути покарання згідно з законом.

Владика Амвросій відзначив повне порозуміння та плідну співпрацю з керівництвом і особовим складом міліції, яке спостерігається вже впродовж багатьох років. Також він пообіцяв максимальну підтримку з боку Церкви реалізації доброго задуму начальника УМВС: спорудити на вільному майданчику поряд із пам’ятником співробітникам міліції, загиблим при виконанні службових обов’язків (цей монумент розташований під стінами адмінбудівлі обласного Управління внутрішніх справ) невеликий храм.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини