Великий піст: Топ-7 продуктів від занепаду сил
Великий піст – найтриваліший і строгий зі всіх постів – 50 днів. У 2013 році піст розпочнеться 18 березня і закінчиться 5 травня – Великоднем. Однак це не означає, що утримання від важких і ситних страв у пісний період має бути незмінно догматичним.

Не тільки дієтологи, але й священнослужителі застерігають від сліпого підпорядкування правилам: кожна людина сама визначає, скільки їй потрібно в добу їжі і пиття. Які ж пісні продукти допоможуть уникнути занепаду сил найкраще?
Під час Великого посту господині готували овочеві котлети з картоплі з чорносливом, капусти, буряків, моркви з родзинками, цибулі, з грибною начинкою. Варили каші: рисову, перлову, гречану з цибулею, грибами, олією. Майже у всі страви можна і потрібно додавати приправи, свіжу і сушену зелень, що допоможе поліпшити смак навіть самого пісного частування. Щодня лікарі рекомендують з’їдати в день не менше 400 грамів овочів і фруктів. Причому більше половини – у свіжому вигляді, адже при термічній обробці руйнуються багато живих вітамінів і біологічно активних речовин. Найбільш корисні темно-зелені і жовто-червоні овочі, оранжево-жовті фрукти і темно-червоні ягоди.
Квасоля. Дуже ситна і корисна, квасоля містить рекордну кількість легко засвоюваних білків, що робить цей продукт ідеальною альтернативою м’ясу. Крім того, в квасолі містяться практично всі вітаміни і мінерали, необхідні організму.
Вівсянка. Насичена складними вуглеводами, вона заряджає бадьорістю на весь день і дає тривале відчуття ситості. У вівсянці міститься багато фосфору і кальцію, а також вітаміну B1, дефіцит якого викликає втому і слабкість.
Шпинат. Шпинат – справжня комора цінного вітаміну С, що відповідає за опірність організму до застуд та інфекцій. А ще цей продукт надзвичайно багатий залізом – засобом номер один у боротьбі з втомою.
Банани. Чудове джерело бадьорості. Банани швидко засвоюються організмом, даючи моментальний заряд енергії. А завдяки високій концентрації вітаміну B6, банани, як і шоколад, підвищують настрій, стимулюючи вироблення серотоніну – гормону радості. У період, коли доводиться багато в чому себе обмежувати, це особливо важливо.
Риба. Риба жирних сортів рясніє амінокислотами, що підвищують працездатність. Тому в ті дні, коли риба дозволена, її обов’язково потрібно включати в своє меню.
Оливки. Оливки ідеально підходять для будь-якого посту. Як і всі інші плоди рослин, вони не містять тваринних жирів, а масляна структура цих плодів сприяє швидкому насиченню, незважаючи на їх низьку калорійність.
Оливкова олія. Рослинна їжа – необхідний атрибут будь-якого посту – може посилити захворювання шлунково-кишкового тракту. Оливкова олія, що володіє обволікаючою дією, захищає стінки шлунка та дванадцятипалої кишки, нормалізує кислотність і компенсує недолік жирів, необхідних для нормальної роботи тракту.
http://zdorovia.com.ua/harchuvannja/velikii-pist-top-7-produktiv-vid-zanepadu-sil.html
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині запрацювали Простори турботи про ветерана 12:46
Такі осередки відкрились у Чернігові та Ніжині. Вони функціонують на базі медичних закладів - Чернігівської обласної лікарні та Ніжинської ЦМЛ імені Миколи Галицького.
Вчора додому повернулись з полону 175 українських військових 12:43
Ігор Клименко: Сьогодні з російського полону повернулися 175 захисників. Серед них 11 бійців системи МВС: 7 гвардійців та 4 прикордонників. Вони обороняли Маріуполь — Азовсталь та завод Ілліча, а також населені пункти Донеччини та Харківщини.

Сільгосппідприємства Чернігівщини потребують працівників: актуальні вакансії та пропозиції навчання 12:29
З настанням весни традиційно пожвавлюється попит на працівників сільського господарства, адже саме в цю пору року стартують весняно-польові роботи.
Французькі партнери та UNITED24 допомагають з відновленням Чернігівської ЦРЛ: вже завершено першу чергу робіт 12:28
Мова – про поліклінічне відділення медзакладу, яке двічі постраждало від ракетних ударів (у березні 2022 року та квітні 2024).

Розпочато роботу над реалізацією заходів для підтримки підприємництва 11:35
19 березня у Чернігові відбулося засідання координаційної робочої групи з питань підтримки підприємництва. Під головуванням заступника міського голови Олександра Атрощенка у ньому взяли участь депутати Чернігівської міської ради, представники профільних управлінь та місцеві підприємці.