Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:40:54

Презентація документального фільму, наукових і документально-публіцистичних видань до 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 року

05.03.2013   08:13

1 березня у м. Корюківка підсумковим заходом вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії та всіх спалених нацистськими карателями населених пунктів України стала презентація документального фільму, а також наукових і документально-публіцистичних видань, які вперше були представлені громадськості.

Захід розпочала колишній малолітній в’язень нацистського концтабору, голова Чернігівського обласного відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму Ніна Зубок. Вона продекламувала присутнім свій власний вірш про Корюківську трагедію.

Автор і режисер Творчого об’єднання документальних фільмів та програм Національної телекомпанії України Сніжана Потапчук представила свою нову документальну кінострічку “Корюківка. Злочин проти людяності”.

Вона подякувала усім, хто допомагав її створити. Зауважила, що зйомки фільму про Корюківську трагедію є важливим кроком українського суспільства до самоусвідомлення себе як нації, що аналіз і вивчення таких, без сумніву, жахливих подій минулого є однією зі сходинок повернення українців до свого коріння, духовного відродження. Злочин проти людяності катастрофічного масштабу повинен розглядатися в глобальному історичному контексті. Сніжана Потапчук наголосила, що Корюківська трагедія повинна стати для українців національним символом скорботи за жертвами всіх спалених населених пунктів України.

Знаково, що нову кінострічку Перший національний телеканал вперше показав глядачам України саме вранці цього дня. У залі райдержадміністрації фільм переглянули і корюківчани та члени делегацій.

Перед учасниками зібрання виступив і Анатолій Ладний, помічник народного депутата України Ігоря Рибакова, який брав участь у меморіальних заходах. Він зауважив, що народний депутат переймається питанням фінансування будівництва Меморіального комплексу, а також надав кошти для перепоховання жертв трагедії.
Керівник колективу авторів-упорядників, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу Українського інституту національної пам’яті Алла Киридон представила науково-довідкове видання Інституту “Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941-1944 рр.): Анотований покажчик” під редакцією його директора, члена-кореспондента НАН України Валерія Солдатенка. Автори-упорядники: Сергій Бутко, Людмила Герасименко, Ростислав Пилявець, Вікторія Яременко.

У книзі згадується про 670 сільських населених пунктів, знищених упродовж окупаційного періоду 1941-1944 рр. під час нацистських каральних акцій на території 16 областей України та Автономної республіки Крим за сучасним адміністративно-територіальним поділом. На 544 населені пункти подано окремі довідки, з них 61 не існує у сучасному переліку адміністративно-територіальних одиниць. Матеріали анотованого покажчика подано на основі документів архівних установ України, опублікованих джерел та відповідної літератури. Науковець, зокрема, поінформувала, що Корюківську та подібні трагедії фахівці вважають окремим видом злочинів проти цивільного населення.

Презентацію другого, переробленого, доповненого та уточненого видання “Мартиролог встановлених жертв Корюківської трагедії 1943 року” провів за дорученням творчої групи один із упорядників довідника, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко (перше видання побачило світ у 2011 р., друге створено у лютому 2013 р.) Книгу видали Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Український інститут національної пам’яті і Корюківський історичний музей. Творча група: начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею Олексій Бакута, упорядник довідника, науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова, зберігач фондів музею Лідія Хуртик, Андрій Забіяка, відповідальний редактор Ростислав Пилявець.

У зведеному Мартирологу за результатами 70-річних пошуків встановлено 1893 жертви Корюківської трагедії. Це лише 28% всіх загиблих, про інших із майже 7тис. жертв вже нема кому згадати. Абсолютна більшість вбитих карателями – діти, жінки, люди похилого віку.

У другому розділі довідника за матеріалами проміжного звіту пошуковців представлені результати пошуку і встановлення, обстеження та ексгумації поховань жертв трагедії 1943 р. та інших злочинів під час окупації в 1941-1943 рр. на території м. Корюківка, які проведені влітку -восени 2012 р. Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України спільно з Чернігівською облдержадміністрацією, Корюківською райдержадміністрацією, Корюківською міською радою, Корюківським історичним музеєм, ВГО “Союз „Народна пам’ять“” та іншими громадськими організаціями за сприяння Українського інституту національної пам’яті: виявлено 46 поховань і останки 230 жертв нацистського злочину.

У третьому розділі подано вибрані фотодокументи: 10 прижиттєвих зображень невідомих загиблих і 6 знімків поховань, обстеження та ексгумації поховань жертв Корюківської трагедії 1943 р. з фондів Корюківського історичного музею та з матеріалів проміжного звіту пошуковців.

Бібліографічний покажчик “Корюківська трагедія: наймасовіший злочин гітлерівців, березень 1943 р.” також за дорученням творчої групи на чолі з директором Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка Інною Аліфіренко представив автор вступної статті С. Бутко. Це видання Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка і Корюківської централізованої бібліотечної системи. Творча група: упорядники Тетяна Сіренко, бібліограф Корюківської централізованої бібліотечної системи, Людмила Студьонова і редактор Ірина Каганова з обласної бібліотеки.

У покажчику вміщена інформація про 200 виданих документів, книг, статей із журналів і газет, які побачили світ упродовж 1943 р. – 15 грудня 2012 р. У виданні є допоміжні, алфавітний та іменний покажчики.

Василь Устименко, краєзнавець, генерал-майор запасу МНС і керівник Корюківського відділення товариства “Чернігівське земляцтво” у Києві, презентував своє нове документально-публіцистичне видання “У кожного своя правда. Істина одна” про Корюківську трагедію. Саме таку назву книги автору підказав Борис Олійник, відомий український поет, голова Українського фонду культури.

У приміщенні Корюківської райдержадміністрації відбулася процедура спецпогашення маркованого конверту до 70-х роковин Корюківської трагедії.

Упродовж усього дня там працювала тематична виставка “Незгасна свіча пам’яті” Державного архіву Чернігівської області, Корюківського історичного музею, Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського, Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.П. Галагана. Від організаторів виставку представив директор обласного історичного музею Сергій Лаєвський. До речі, вона впродовж березня буде відкрита для відвідувачів у помешканні Корюківського районного історичного музею.

Також громадськість ознайомилася з ескізним проектом Музейно-меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Його автор: художник, заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини