Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:25:50

Розкидане каміння розкриває таємниці історії Чернігова”

20.02.2013   11:23Агенцiя

Днями фондові колекції Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” поповнилися новими цікавими експонатами – цеглинами з клеймами виробників, що датуються кінцем XIX – початком XX століть. Такі клейма зустрічають нам вперше. А тому є важливими артефактами в дослідженні історії цегельного виробництва в Чернігові.

Взагалі цегла є один з найбільш універсальних будівельних матеріалів усіх часів і народів, пройшовши випробування часом за дев’ять тисячоліть своєї історії. Але найціннішими цеглинами є ті, що помічені клеймами. Кожне клеймо несе з собою велику інформацію: прізвище власника цегельного заводу, або рік його будівництва, чи характеристики методів виробництва цегли тощо.

Поповнення колекції цегли, яка налічує 590 експонатів фонду архітектурно-будівельних деталей, двома новими експонатами стало можливим завдяки мешканцю Чернігова, колекціонеру сфрагістики Ємцю Олексію Михайловичу. Переглянувши колекцію цегли чернігівських заводів на виставці “Чернігів і чернігівці 100 років тому” він вирішив подарувати дві цеглини з унікальними клеймами з власної колекції для фондів заповідника.

За такий жест доброї волі заповідник “Чернігів стародавній” висловлює Олексію Михайловичу щиру подяку.

Як відомо, це вже не перший подарунок чернігівців. Минулого року фондові колекції заповідника поповнились настінним годинником у дерев’яному футлярі із різьбленим навершям, що був виготовлений у Німеччині в ХІХ ст відомим годинникарем Густавом Беккером. Сподіваємось, що добра традиція передавати старовинні предмети в музейні колекції стане почесною справою для нашого міста і дасть можливість зберегти перлини історії для наступних поколінь чернігівців.

Юрій Ярошенко, “Чернігів стародавній”

http://naiz1.pp.net.ua/news/rozkidane_kaminnja_rozkrivae_taemnici_istoriji_chernigova/2013-02-19-1488

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини