Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:58:49

"Чернігів стародавній": на досягнутому не зупиняємось...

28.01.2013   10:14Агенцiя

Відома істина: хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. Саме для того, щоб громадяни України добре знали своє минуле в навчальних закладах запроваджуються спеціальні курси, організовуються заходи, спрямовані на виявлення рівня знаннь про ті або інші історичні події, освітяни та науковці приділяють увагу історичній освіченості населення, і зокрема молоді. З такою ж метою працюють і музеї нашої держави.

Тому й не дивно, що одним із провідних напрямів роботи Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" є просвітницька діяльність. І тут йдеться не лише про відвідування музеїв та експозицій заповідника, а й про своєрідне "наближення" музею до пересічної людини. Особливо це стосується учбових закладів, вкрай завантажених навчальною програмою. Наукові співробітники архітектурно-історичного заповідника не тільки проводять екскурсії у музеях, а також розробляють та читають лекції за тематикою, пов'язанною з пам'ятками заповідника. У переліку лекцій, створених науковцями, є теми з археології та архітектури, краєзнавства, історії релігії та мистецтва. Для учнів і студентів - це той безцінний матеріал, який інколи складно знайти в бібліотеках або архівах.

Окрім традиційних для музею форм роботи впроваджуються і новітні, продиктовані теперішнім часом. Так, минулого 2012 року за ініціативою заповідника було проведено дві історичних гри - "Скарби стародавнього Чернігова" та "Тіні забутих предків". Форма гри - квест, рухливий і пізнавальний, приємно і корисно, а до того ще й цікаво. У них взяли участь по 13 команд, у кожній команді було задіяно по 10 школярів віком 12-14 років. Квести проводилися на охоронних територіях заповідника - на Дитинці та Болдиній горі - поруч із стародавніми соборами та монастирями. Тому завдання стосувались передусім пам'яток заповідника, але загалом інформаційне поле квестів охоплювало різні сфери знань. Були і завдання спрямовані на розвиток творчих здібностей школярів. Ігри пройшли цікаво і весело, а враження про них ще довго обговорювалися в шкільному середовищі.

З навчальними закладами міста було проведено також конкурс "Знаємо і любимо рідне місто". У чотирьох номінаціях конкурсу (малюнок, доробок, поезія та фотографія) учнівська молодь змогла виявити свою обізнаність і любов до історії рідного Чернігова. Для заохочення до участі у майбутньому матеріали конкурсу було видано збіркою під однойменною назвою. У всесвітній день музеїв її отримали в подарунок не лише переможці, а й кожен, хто брав участь у конкурсі.

Користується популярністю і проект - "День заповідника в школі". Його мета: ознайомити молодь із діяльністю національного закладу, розповісти про архітектурні пам'ятки та фондові колекції заповідника, а деякі з них і показати. Тож, учні, особливо молодших та середніх класів, мають можливість не просто побачити старовинні речі, а також доторкнутися до деяких із них, розпитати детальніше про те, що їх зацікавило.

Ще однією доброю традицією стало привозити до заповідника з інших музеїв та міст (наприкінці навчального року - на початку літніх канікул, коли починають працювати пришкільні оздоровчі табори) цікаві для дітей молодшого та середнього шкільного віку різноманітні виставки. Наприклад, наприкінці весни 2012 року у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" півроку працював Музей шоколадного мистецтва. Тож, чернігівці мали можливість дізнатися про дивовижну історію шоколаду, побачити дивовижні вироби з улюбленого продукту, а також скуштувати смачний шоколад із шоколадного фонтану. Завдяки таким пересувним виставкам маленькі, а разом із ними і дорослі чернігівці, побачили виставку голограм, привезену з київських музеїв; ознайомилися із японською культурою під час демонстрації виставки "Японія: традиції майстерності", де експонувалися традиційні ляльки, предмети побуту та зразки поезії і каліграфії. Великого резонансу набула ще одна "літня" виставка - мікромініатюри Володимира Казаряна. Серед них - портрет Тараса Шевченка на рисовому зернятку, знаменитий караван верблюдів у вушку голки, підкута блоха, букет троянд, стеблом яких служить людська волосина, скульптури на макових зернах та безліч інших мікромініатюрних творінь. З великим інтересом учні ознайомилися з експозицією картин всесвітньовідомої художниці Марії Приймаченко. Творчість народної художниці України, лауреата Державної премії ім. Т. Г Шевченка становить окрему, оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Її незвичайні образи викликали у дітей найрізноманітніші почуття - подив, радість, захоплення.

Пам'ятки Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" надихають майбутніх художників на творчість і ось вже кілька років поспіль на його охоронних територіях для учнів художніх шкіл влаштовуються пізнавальні пленери.

Мета ж всієї цієї діяльності одна - виростити покоління, яке б глибоко усвідомлювало своє коріння, знало історію власної держави і народу, і розуміло той факт, що молодь не лише приймає у спадок здобутки предків, а й несе відповідальність у свою чергу перед наступними поколіннями за збереження цього спадку. Тож на досягнутому не зупиняємось...


Алла Гаркуша, завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній"

http://naiz1.pp.net.ua/news/chernigiv_starodavnij_na_dosjagnutomu_ne_zupinjaemos/2013-01-26-1467
 

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.