Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:34:43

Відкриття персональної виставки робіт заслуженого майстра народної творчості України Андрія Каменецького

09.11.2021   15:00Агенцiя

Відкриття персональної виставки робіт заслуженого майстра народної творчості України Андрія Каменецького «Золоті руки майстра різьбяра», приуроченої 25-річчю професійної діяльності майстра, відбудеться 9 листопада о 15.00.

джерело

Андрій Григорович Каменецький народився 10 лютого 1974 року в с. Гончарівському Чернігівського району Чернігівської області. В 1992 році закінчив Чернігівське середнє професійно-технічне училище № 10 за спеціальністю столяр, різьбяр по дереву і бересті. З 1995 року єпочесним членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Андрій Григорович – знаний майстер в Україні – переможець президентського гранту серед творчої молоді України 2007 року, нагороджений Указом Президента України державною нагородою – орденом за «За заслуги» ІІІ ступеня. У 2009 роціУказом Президента України йому присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України».
В його біографічному доробку є безліч відзнак: лауреат премії імені М.Коцюбинського, лауреат Всеукраїнської премії ім. К. Широцького, володар срібної медалі Академії мистецтв України та відзнаки «За збереження народних традицій та народної культури».
З 2017 року працює керівником студії декоративної різьби в Комунальному закладі «Обласний центр народної творчості» Чернігівськоїобласної ради, але свій творчий шлях в культурі керівником гуртка з дереворізьблення розпочав ще у 1996 році і на сьогоднішній день має 25 років досвіду в культурі.
На заняттях майстер знайомить своїх студійців з давніми традиціями народного мистецтва, навчає створювати орнаментальний малюнок, виконувати геометричну та рельєфну різьбу на скриньках, баклажках, тарелях, ковшах. Творчою наполегливістю керівник студії надихає і захоплює своїх вихованців. Особливу увагу в роботі з дітьми надає відродженню та розвитку традицій художнього різьблення по дереву Чернігівського Полісся.
Народний майстер володіє техніками об’ємного, плоско-рельєфного, тригранно-виїмчастого різьблення, токарства, столярства. Він є учасником всеукраїнських, регіональних, обласних виставок народного мистецтва, етно-мистецьких свят, симпозіумів, мистецьких вернісажів. Досконало володіє багатьма техніками дереворізьблення. Його творчі доробки внесено до Національного та Обласного списків елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Роботи Андрія Григоровича експонуються в Батуринському Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця», Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», Любецькомуісторико-археологічному музейному комплексі «Древній Любеч», Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.