Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:08:07

Традиції дерев’яного різбленого архітектурного різьблення: розповідь про те, що ми втрачаємо

22.07.2017   18:00Агенцiя

Чернігів, як і інші міста Сіверщини,  має унікальне багатство, яке ми потроху втрачаємо: традиції архітектурного дерев’яного різьблення ХІХ— поч. ХХ ст., яке прикрашало будинки мешканців Чернігова і представляє малодосліджену сторінку культури України.

Пропонуємо увазі чернігівців доробок істориків з Гомеля, р. Білорусь, щодо цієї тематики.  

22 липня, в суботу, о 18.00, у КМЦ «Інтермеццо» (Чернігів, вул. Шевченка, 9) відбудеться презентація книги науковця з Гомеля Яўгена Малікаўа “Традицыі разьбяного дэкору ў  народнай архіэктуры паўднева-ўсходняй Беларусі: канец XIX – перша полова XX – XIX ст. ” (Традиції різьбяного декору в народній архітектурі південно-східної Білорусі: кін. XIX перша пол. XX ст. )

У книзі представлено дослідження одної зяскравих, проте маловідомих особливостей народної архітектури Сіверщини: південно-східних районів Білорусі і та північної Чернігівщини, традиції різбленого архітектурного декору. Книга базується на матеріалах зібраних автором особисто.
На основі багатого фактологічого  матеріалу, в роботі вперше системно розкриті джерела походження і особливвості розвитку народного архітектурного декору у досліджуваному регіоні і запропонована його нова класифікація.
Книга має багатий ілюстративний матеріал.
Книга буде цікава для спеціалістів в галузі історії, архітектури, етнографії, мистецтвознавства, туризму, краєзнства і всіх хто цікавиться історико-культурною спадщиною Сіверщини.     
Про автора:  Яўген Малікаў, кандидат мистецтвознавства, здійснив декілька десятків експедицій територією Сіверщини, в т.ч. й Чернігівщини та Чернігова. 
Запрошуються всі бажаючі.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність, коли 30 березня 2023 року знімальній групі місцевого телеканалу “Дитинець” бізнесмен та екскандидат у депутати Сергій Берестовий зламав камеру та перешкоджав проводити зйомку.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.